reacties (0)


GENK - Op 2 april gingen bij de kinderzenders Nickelodeon, Ketnet en VTMKzoom de schermen eventjes op zwart voor de jaarlijkse Buitenspeeldag. In Genk was dat aanleiding voor een namiddag vol leuke speelactiviteiten, met als kers op de taart de inhuldiging van een nieuw speeltuig door de schepen. "Kinderen moeten in de natuur kunnen spelen."

Niets op televisie gisteren: een aanmoediging voor Vlaamse kinderen om van achter hun computer of tv te kruipen en buiten te gaan spelen. Jeugdcentrum Rondpunt 26 was in Genk het toneel van een reeks uiteenlopende activiteiten, georganiseerd door de jeugddienst, Gigos, De Uitdaging en Natuurpunt. De kinderen konden er een insectenhotel en een wilgenhut bouwen, bodem- en waterdiertjes onder de loep nemen en een initiatie volgen in boomklimmen en racketbal.

Terug naar de natuur

Loes Langenaeken van de jeugddienst zorgde ervoor dat alles vlot verliep. “Het thema dit jaar is avontuurlijk en natuurlijk spelen. We willen de kinderen terug een beetje in contact brengen met de natuur. Je hebt niet altijd een speeltuig nodig om te spelen. In Genk hebben we ongeveer 95 speelterreinen en 14 speelbossen waar kinderen het hele jaar door kunnen spelen.”

Schepen van Jeugd Anniek Nagels mocht een nieuw speeltuig in de speeltuin achter het jeugdcentrum inhuldigen, de speelboot. Het doorknippen van het lint liet ze over aan een van de aanwezige kinderen. Die mochten ook nippen aan een glaasje bubbels – kinderchampagne – na een korte speech van de schepen. “Ik vind dat het heel belangrijk is dat kinderen de vrijheid hebben om in de natuur kunnen spelen. Ik hoop dat in de toekomst meer kinderen wat vaker hun tv of computer links laten liggen en buiten gaan ravotten,” aldus schepen Nagels.

Vanaf volgend jaar trekt de Buitenspeeldag op tournee door Genk. Elk jaar zal er in een andere wijk of park activiteiten georganiseerd worden.

© 2014 – StampMedia – tekst: Stef Vananderoye, foto's: Machteld Bollen


Reacties

Plaats een reactie