Op de vijfde editie van Boom Boom Pow! op 10 juni was de Nederlandse hiphopartiest Hef de hoofdact. Bij zijn optreden werd het cultuurcentrum Berchem helemaal gek.
Het optreden van straatrapper Hef viel goed in de smaak. "Hij is echt, Hef brengt zijn leefwereld over naar zijn publiek", zegt Seckou Ouloguem. "Hef weet zijn fans goed te bespelen, jongeren uit de wijk halen herkenning uit zijn muziek. Maar hij biedt hen wel geen alternatieven of oplossingen aan."
Seckou zelf opende Boom Boom Pow! met slam poetry, een moderne vorm van poëzieoverdracht. Hij bracht een kritisch stuk tegen het kapitalisme."Je kan toch moeilijk voor dat systeem zijn", aldus Seckou. In zijn voordracht was Coca-Cola de rode draad. "Overal kan je Coca-Cola verkrijgen, medicijnen daarentegen niet", gaat Seckou verder. Een van zijn grote voorbeelden is Aloe Blacc, de artiest van de populaire hit 'I need a dollar'. "Hij heeft heel wat onbekende diepgaande teksten, zijn muziek werkt echt inspirerend."
Dance Battle
Noordstyle, een hiphopgroep uit de Antwerpse wijk 2060, stond deze editie al voor de vierde keer op de planken van Boom Boom Pow! "Deze keer zijn we als echte act en niet meer op de Open Mic" (het vrij podium waar beginnende artiesten hun talent kunnen tonen, nvdr.), glundert Darius (15) van Noordstyle. Zelf is hij blij dat hij met Hef op de affiche staat. "Hij is een voorbeeld voor mij. Zijn teksten zijn herkenbaar. Dat hij geen oplossingen biedt, is waar, maar iedere artiest heeft zijn stijl." Nieuw op deze editie was de Stand Up Dance Battle met de betere Antwerpse dancers. Na de Luikse artiest THX 1983 draafde Hef op.
Geld, vrouwen en wiet
Hefs optreden zorgde voor vuurwerk. Hij mengde zich zelfs eens middenin het publiek. "Het publiek in mijn Belgische shows wordt telkens gekker", zegt de Nederlandse rapper. Hoewel hij vaak het woord 'bitch' gebruikt, stonden er toch meisjes vooraan. "Die 'bitches' in mijn teksten vind ik niet vrouwonvriendelijk. Integendeel, ik hou net van vrouwen." Zijn publiek herkent zich in zijn teksten. Hef woonde vroeger in de Rotterdamse wijk Hoogvliet, dat wel eens vergeleken wordt met het Antwerpse 2060. "In Hoogvliet wordt vaak gedeald. Maar ik steek geen oplossingen om uit die ellende te geraken in mijn muziek. Daarin ben ik losser en rap ik wel over geld, vrouwen en wiet. Als artiest wil ik niet zeggen wat anderen moeten doen. Maar als ik in Hoogvliet ben en jongetjes zeggen me dat ze geweld plegen of problemen maken, dan grijp ik wel in en zeg ik dat zoiets niet door de beugel kan." In vergelijking met de hiphopscene van de noorderburen, schiet de Belgische nog een pak te kort. "Jullie moeten hard blijven werken. Het kan snel gaan hoor."
© 2011 - StampMedia - Sander Carollo & Zeger Smedts