De Gentse Feesten pakken uit met een primeur: in de gehele binnenstad kan je gratis op een WiFi-netwerk. We namen even de proef op de som en klampten ons vast aan enkele voorbijgangers op de Gentse feestpleinen. Van hier tot in Zuid-Afrika.

Het geheel gratis WiFi-project tijdens de feestenperiode kost de stad Gent niets. “Allemaal dankzij de sponsor en tevens voorziener van dienst: het bedrijf Citymesh”, legt Christophe Peeters, de schepen voor Feestelijkheden (Open VLD) uit.

Ellen en Barbara, twee Gentse middelbare schoolstudentes, vinden het prettig dat ze hun net genomen selfies meteen online kunnen zetten zonder te moeten wachten tot thuis. “Het Sint-Baafsplein is actief!” schreeuwden ze.

"Niet constant met je smartphone"

Thomas, een twintiger die bij Sint-Jacobs rondzwerft, maalt er niet om. “De mensen die ik graag heb en waar ik tijd mee wil spenderen, zijn hier al bij me. Je moet meer in het ‘nu’ leven. Deel je momenten met de mensen rondom jou. Niet constant met je smartphone.”

Andre (35) uit Zuid-Afrika wist voor ons de Korenmarkt te testen. “Het verloopt snel en makkelijk. Heel handig. Een mooi initiatief. Anderzijds wel niet zo prettig dat ze je eerst je facebook of google-gegevens vragen vooraleer je er gebruik van kan maken”, deelt hij mee.

Niet overal

Twee pleinen van ons binnenstadfestival bevatten bewust geen free WiFi. De schuldige plaatsen zijn het Baudelohof en het Zuidpark. “Het doelpubliek op die twee pleinen bestaat dan ook voornamelijk uit kinderen”, lacht Christophe Peeters. Het is overigens geen slecht idee dat ouders daar niet constant op hun smartphone zitten – zo kunnen ze hun oogappels beter in de gaten houden.

© 2015 – StampMedia – tekst: Timothy De Ghouy, foto: Miek Thieren en Milou Verstappen