Op 3 april opende beeldend kunstenaar
Ado Hamelryck zijn overzichtstentoonstelling 'Niet één zwart, maar zevenentwintig zwarten verzeker ik u' in cultuurcentrum C-mine in Genk. Hamelryck werkt enkel met zwart. Zijn oeuvre beslaat een periode van meer dan 35 jaar. De expo loopt nog tot 15 mei.

Ado Hamelryck (Halle 1941) maakt zwarte tekeningen, reliëfs, schilderwerken en boeken sinds 1975. De kunstenaar verdiept zich al 35 jaar in één kleur: zwart. Die kleur kent een woelige geschiedenis. Zo durfden verschillende schilders vroeger geen zwart gebruiken. De hele carrière van Hamelryck staat in het teken van het overwinnen van de angst voor het zwart.

Sociaal engagement

Is Hamelryck een sociaal geëngageerde kunstenaar? Volgens Jan Hoet moet elke kunstenaar een regelmatige caféganger zijn. "Als die uitspraak als definitie geldt voor sociaal engagement dan gaat dat aan mij voorbij. Ik geloof niet in zijn standpunt. Volgens mij is iedere kunstenaar sociaal geëngageerd", vertelt Hamelryck.

"Ik werk niet altijd even efficiënt en neem mijn tijd om nuances aan te brengen. Schilderen zie ik als een religieuze beleving. Iedereen beschouwt dat als romantisch. Toch wil ik mezelf geen romanticus noemen, dat vind ik overdreven."

Nieuw publiek

"In al de jaren dat ik actief ben, kwam er altijd slechts een selectief publiek naar dergelijke tentoonstellingen. Nu vormt zich een nieuw soort middenklasse die zich ook interesseert in kunst. Het is nog te vroeg om te weten wat ik daarvan moet denken", aldus Hamelryck.

© 2011 - StampMedia - Christoffer Allegrezza