De Gentse schaakclub KGSRL organiseert ook dit jaar een internationaal schaaktoernooi, voor het tiende jaar in het Sint-Barbaracollege. Tijdens de Gentse feesten. “Want dan doen er een hoop meer spelers mee”, lacht voorzitter Stefaan De Visser.

Het open internationaal schaaktoernooi van de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez (KGSRL) is een jaarlijkse traditie. Al voor de 38ste keer organiseert de club een schaakcompetitie voor iedereen, of je nu aangesloten bent bij de club of niet. De wedstrijd startte zaterdag en loopt nog tot woensdag.

Het is niet dat ze bij het KGSRL niet graag feesten, integendeel:Tijdens zo’n Gentse feesteneditie doen gewoon een hoop meer spelers mee”, lacht voorzitter Stefaan De Visser. “Mocht het niet in de feestenperiode vallen, zouden we maar de helft van de spelers mogen verwelkomen.”

Geen nerdgevoel meer

Het schaken is volgens De Visser niet langer iets voor notabelen. “Het is geen kwestie meer voor dokters en notarissen, die ergens achteraan een sigaar of pijp zitten te roken. Schaken is tegenwoordig zelfs populair in scholen. Sommige colleges bieden het zelfs aan als ontspanning, tijdens de middagpauze. Zo gaat bij jongeren het gelinkte nerdgevoel er op achteruit.”

Speler Wesley Vandesteene knikt: “Tijdens dit toernooi zijn niet alleen mannen, maar ook vrouwen en kinderen welkom. Zowel uit eigen land als het buitenland.” En hoewel het puur recreatief is, kan er door het inschrijvingsgeld “ook een centje gewonnen worden”, vertelt de voorzitter trots.

Een centje mag je ruim interpreteren: 1.800 euro voor de beste. Onder meer Bart Michiels, een van de grootmeesters in België, dingt mee naar de hoofdvogel. Woensdagavond weten we of hij zijn koning het best heeft beschermd.

© 2015 – StampMedia / Mediaraven – tekst: Timothy De Ghouy, foto: Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 20/07/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie op 20/07/2015