Duurzaam is een buzzword. Geen wonder met de klimaatsverandering en globale opwarming, die steeds duidelijker hun gevolgen laten zien. Maar hoe begin je aan duurzaam leven? Savina Istas uit Antwerpen heeft daar een simpel antwoord op: “Vermijd verpakkingen zo veel mogelijk.”
Dit weekend opende Robuust, de eerste verpakkingsvrije winkel van België. Het initiatief moet mensen aanzetten om duurzamer te leven. Savina Istas is in ieder geval al steevast overtuigd van het nut van een verpakkingsloze winkel. “Mensen moeten de kans krijgen om te winkelen zonder daarvoor een berg afval te produceren.”
Istas heeft Duurzaamheidswetenschappen gestudeerd in Maastricht. “Daar hebben we alle nodige kennis hebben meegekregen omtrent de problematiek van afval. Ik volg ook blogs van mensen die helemaal afvalvrij leven, zo is er een meisje in New York die ‘Trash Is For Tossers’ schrijft. Mij leek het wel leuk om zo'n winkel te starten in Antwerpen, zodat mensen eens de kans krijgen om te winkelen, zonder daarvoor persé een berg afval te produceren.”
Robuust werkt met herbruikbare verpakkingen, glazen potten, linnen zakjes en zo verder, maar de productie daarvan vervuilt ook enorm. Waarschijnlijk nog meer dan het maken van plastieken zakjes.
Istas: Het ding is dat je die dingen één keer aankoopt en dat je die jaren en jaren kan blijven gebruiken. Die blijven meegaan. Plastieken zakjes zijn iets makkelijker om te maken, maar die gooi je weg en je gebruikt er tientallen per week.
Er zijn ook veel producenten die inzetten op duurzame verpakkingen. Coca-Cola bijvoorbeeld gebruikt gerecycleerde flesjes, gemaakt op plantaardige basis, en Douwe Egberts zet ook heel erg in op duurzame verpakkingen.
Istas: Klopt. Kijk, wat wij willen bereiken met een afvalvrije winkel voor de klant is dat wij verpakkingen helemaal weglaten. Het klopt zeker dat andere merken initiatief nemen om hun verpakking minder vervuilend te maken, maar wij laten het helemaal weg. In plaats van dan een nood te creëren aan recyclage gaan wij voor het idee van precycleren, wat betekent dat je helemaal niet meer moet recycleren.
Uw producten moeten uiteraard ook in de winkel geraken. De ecologische voetafdruk is bepalend, Belgen liggen ook wakker van vervuiling door verkeer. Dat wordt niet geëlimineerd door uw winkel.
Istas: Nee, er is geen gouden oplossing en wij pretenderen ook echt niet om dé oplossing gevonden te hebben. Wij zeggen ook dat het een afvalvrije winkel is voor de klanten, wat enkel betekent dat de mensen niet met een berg afval komen te zitten. Het klopt dat je om de producten bij ons in de winkel te krijgen gewoon vast verbonden bent aan transport, camions die het komen leveren op een palet dat ingepakt is om het breken van stukken te voorkomen. Wij hebben een duurzaam concept, dat niet honderd percent duurzaam is, want op dit moment is er niets dat honderd percent duurzaam is. Wij proberen te herkennen waar de niet-duurzame processen zijn en wij proberen daar zo veel mogelijk van af te stappen.
Kan dat alles hygiënisch?
Istas: Absoluut. Alle droge waren komen in silo's en schepbakken. Mensen raken de voeding dus niet aan. Er kan geen voeding van de ene naar de andere silo geraken. Dat werkt via het first in, first out-principe, wat wil zeggen dat het eerste dat je er ingooit ook weer als eerste uit zal gaan. Voor vloeibare bulkartikelen hebben wij heveldispensers, zoals je ze uit het frietkot kent. Je pompt gewoon de hoeveelheid op die je nodig hebt. De mosterd geraakt niet in de ketchup, de ketchup niet in de mayonaise, dat is allemaal hygiënisch. De klanten kunnen dus niet aan de voeding raken.
Betaalt de klant daar uiteindelijk niet de prijs om verpakkingsvrij te winkelen?
Istas: De klant betaalt voor de producten bij ons de prijs dat hij in een bio-winkel zou betalen. Wij hebben niet dezelfde prijs als Aldi, maar ik denk dat dat het geval is voor iedere kleine speciaalzaak. We proberen in ieder geval nooit boven het gemiddelde te gaan.
© 2014 – StampMedia – tekst: Dominic Zehnder, foto: Wikke Witteveen
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/09/2014