Een onderzoeksteam van de universiteit van Antwerpen heeft een nieuwe applicatie voor Android ontwikkeld. Deze FuX-app, genoemd naar de uitvinder van de contrapuntstijl Johann Fux, componeert een continue stroom aan klassieke muziek aangepast aan de stijl van een componist naar keuze.

Dorien Herremans en professoren Kenneth Sörensen en David Martens zijn de onderzoekers die achter dit ingenieuze systeem zitten. Ze maken deel uit van de Operation Research Group van de UA. “Het doel van de Operation Research Group is het ontwikkelingen van efficiënte algoritmes om daarmee heel complexe problemen op te lossen. Die algoritmes hebben wij bijvoorbeeld met de FuX-app op muziek toegepast”, legt Dorien Herremans uit.

Haydn, Beethoven en Bach

“Door een eenvoudige klik kan de gebruiker een continue en nieuw gegenereerde stroom van muziek laten afspelen. Je kan ook kiezen of de muziek in de stijl van een bepaalde componist moet klinken”, vertelt Herremans. Je kan bijvoorbeeld een muziekstroom aanvragen die voor 50% de stijl van Bach en voor 50% de stijl van Beethoven volgt.

Het systeem beperkt zich echter tot drie welbekende componisten: Haydn, Beethoven en Bach. “Om een correct model op te stellen hebben we gekozen voor componisten waarvan veel werk ter beschikking stond. We werkten met een gratis database waarin de meeste werken van deze drie componisten terug te vinden waren.”

Algoritmes

De applicatie kan voor verschillende zaken gebruikt worden: “Je kan gewoon luisteren, het gebruiken als achtergrondmuziek, om baby’s in slaap te sussen of zelfs als inspiratiemiddel voor componisten", zegt Herremans.

“Ik vond het vooral leuk om te zien hoe al die ingewikkelde algoritmes ook kunnen dienen voor andere originele toepassingen, zoals muziek”, besluit ze lachend.

De FuX-app is beschikbaar als Open Source software in de Google Play Store en is dus volledig gratis. Het kan eenvoudig op elke Android smartphone of tablet geïnstalleerd worden.

© 2013 – StampMedia – Laura Lefever


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 22/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 22/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 22/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 22/02/2013