De Genkse scheidsrechtersverenging de Bremfluiters organiseerde op 19 mei voor het eerst de Referee Cup. Met veel toeschouwers en enthousiaste ploegen werd de eerste editie op de terreinen van Bokrijk Sport een succes.

Voor de allereerste editie van het toernooi waren er acht ploegen ingeschreven. Een deelname kostte vijftig euro per ploeg. De wedstrijden werden gespeeld op iets minder dan een kwart van een gewoon voetbalveld, maar met de officiële spelregels. De wedstrijden duurden twintig minuten en werden gespeeld door vijf spelers per ploeg.

Fair play

Van de acht ingeschreven ploegen werd er één grote poule gemaakt. De ploeg die na zeven wedstrijden op kop stond, won de competitie en de hoofdprijs van honderd euro. De tweede plaats en de prijs voor de fairste ploeg verdienden vijftig euro. De fairplayprijs werd toegekend op basis van punten die de scheidsrechters toekenden na elk wedstrijdje.

Het toernooi zelf vond plaats op drie verschillende terreinen. Op elk veld was er een scheidsrechter van de De Bermfluiters aanwezig. Wie een gele kaart kreeg, werd onmiddellijk vervangen en uitgesloten voor de rest van de match. Bij een rode kaart besliste het bestuur over de sanctie. Al werd tijdens het hele toernooi geen enkele rode kaart uitgedeeld.

Olech FC

Het spel werd wel pittiger in de beslissende rondes. Veel ploegen waren ambitieus, maar één ploeg stak er duidelijk bovenuit: Olech FC. De ploeg won maar liefst al z'n matchen en eindigde op de eerste plaats met 18 op 18. Kapitein Ben Olech was erg tevreden met de overwinning én het prijzengeld. De ploeg won in één klap het inschrijvingsgeld terug en vijf euro extra per speler.

De fairplayprijs ging naar de Belgische Italianen. Ze behaalden een gemiddelde van 9 op 10. Kapitein Davide Simone is zelf scheidsrechter bij de Bremfluiters en had zijn teamgenoten op het hart gedrukt om met respect voor de scheidsrechters te spelen. Simone weet uit ondervinding dat ploegen soms wel wat weerwerk kunnen bieden. Alle teams scoorden gemiddeld acht op tien voor fair play, wat wijst op de sportieve sfeer van het toernooi.

Veel deelnemers genoten tijdens de wedstrijd van het mooie weer. Één van de deelnemers vatte het zo samen: "Zon, een hele dag voetbal en veel amusement met vrienden en collega’s, meer heeft een mens niet nodig."

© 2012 - StampMedia - Michaël Vanderheyden


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 24/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 24/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 02/06/2012, p. 6