(Extrasport) Mountainbiker Kevin Van Hoovels (28) zit in slechte papieren. De hoogst geklasseerde Belg op de UCI-ranking vindt maar geen nieuwe ploeg voor volgend seizoen. "Ofwel is er geen plaats, of de budgetten laten het niet toe", verklaart een wanhopige Van Hoovels. Extrasport sprak met de mountainbiker, die vorig jaar nog in Londen negentiende werd op de olympische race.

Kevin, waarom moet je op zoek naar een nieuwe ploeg?
Volgend seizoen zal ik waarschijnlijk mijn sportopleidingstatuut bij de VDAB verliezen. De reden is simpel: ik ben te oud geworden. Financieel gezien werd ik dus gesteund door dit statuut en door mijn huidige ploeg Versluys Team. En gezien mijn ploeg het wegvallen van die vergoeding niet kan opvangen, moet ik verplicht andere oorden opzoeken.

Waarom is het zo moeilijk om een nieuwe ploeg te vinden?
Ik krijg vaak hetzelfde antwoord: geen plaats en geen geld. En het feit dat ik een Belg ben, pleit ook niet in mijn voordeel.

Hoezo?
De Benelux is helaas maar een kleine afzetmarkt. Er rijdt bijvoorbeeld een Japanner bij een grote mountainbikeploeg, die zeker niet beter is dan mij, maar wel bij die ploeg rijdt omdat de Aziatische markt een veel grotere afzetmarkt is. Dat maakt het dus financieel interessanter voor die ploeg.

Hoe probeer je dan de mountainbikeploegen te overtuigen dat ze jou in dienst moeten nemen?
Ik vermeld altijd dat ik al jaren de beste Belg op de UCI-ranking ben. Daarnaast ben ik ook een zeer constante renner. Ik krijg tijdens het seizoen nooit een dipje. Een groot nadeel is echter dat ik net onder de top blijf bengelen. Meestal eindig ik in een wedstrijd, waar toch zo’n 120 renners aan de start staan, in de top 20. Geen uitschieters dus en dan val je ook minder op…

Negentiende op een olympische race is toch ook mooi?
Zeer zeker, maar voor bijvoorbeeld BLOSO was het toch niet goed genoeg. Ik wou graag opnieuw een topsportstatuut bij BLOSO bemachtigen, maar de eisen lagen zeer hoog. Ik moest in Londen top 12 rijden. Ik had heel goeie benen die dag, maar kende pech bij de start. Uiteindelijk maakte ik nog heel veel tijd goed en werd ik toch nog negentiende.

En dat bleek dan niet genoeg voor BLOSO?
Wel, toen ik opnieuw voor de commissie van BLOSO moest verschijnen om mij te verdedigen, kreeg ik een zware dreun te verwerken. Wielerbond Vlaanderen moet normaal gezien voor mij een dossier aanmaken en overbrengen aan BLOSO. Zij bekijken dan het dossier en op basis daarvan beslist BLOSO. Wat bleek? Mijn federatie had zelfs geen dossier ingediend. Ik stond daar dus met mijn mond vol tanden. Ik kan niet uitleggen hoe teleurgesteld ik was.

En weet je intussen waarom er geen dossier werd opgemaakt?
Ik wil niet te veel met modder gooien, maar eigenlijk krijg ik simpel gesteld enkel steun als de Olympische Spelen eraan komen. Voor Londen werd ik door de federatie ingezet in veel wedstrijden om genoeg punten te verzamelen. Ze hadden echter niet gedacht dat ik me zou plaatsen voor de Olympische Spelen, want ze wouden liever iemand als Sven Nys meenemen. Wat veel mensen niet weten, is dat ik vorig seizoen zodanig veel punten verzamelde, dat België een tweede renner mocht sturen naar Londen. Ik was sowieso geplaatst als beste Belg. Nu hoor ik amper nog van de wielerbond, want Rio 2016 is nog ver weg.

Nochtans zouden we juist meer steun verwachten, want België – en vooral Vlaanderen – is toch koersgek?
Blijkbaar betekent de beste Belgische mountainbiker zijn niet zo zoveel in Vlaanderen. België is wel koersgek, maar dan vooral op de weg en in het veld. Er wordt nu eenmaal in Vlaanderen veel meer geïnvesteerd in wegwielrennen en veldrijden dan in mountainbike. Dit in tegenstelling tot Wallonië. Er bestaat effectief een Waals team, maar daar is ook geen plaats voor mij.

En hoe komt dat?
Hoewel er bij dat Waals mountainbiketeam niemand rijdt die potten kan breken, is er geen plaats voor mij omdat het vooral een opleidingsteam is voor Walen. Ik vind het daarom onbegrijpelijk dat er in Vlaanderen, dat de beste mountainbikers heeft van het land, geen plaats is voor een eigen mountainbiketeam.

Laat ons even teruggaan naar je zoektocht. Ben je momenteel nog in onderhandeling met een ploeg?
Ja, met één team nog, maar ook zij wachten nog af. Het management is momenteel de budgetten aan het bekijken. Pas als ze daar een klare kijk op hebben, kunnen ze me een antwoord geven. Het blijft dus steeds bang afwachten.

En wat als die ploeg niet toehapt?
Dan vrees ik dat ik niet meer honderd procent voor mijn sport zal kunnen leven en moet ik werk zoeken…

Misschien moet je dan tot slot je ambities eens toelichten? Je weet nooit wie hier meeleest…
Om te beginnen, wil ik dolgraag verder doen met cross country mountainbike, de olympische discipline. Ik ben er echt nog op gebrand om toe te werken naar Rio 2016. Dat wil ik absoluut nog halen. Ik ben misschien pas laat doorgebroken omdat ik me eerst focuste op mijn studies en doctoraat, maar ik blijf nieuwe dingen bereiken. Ik voel gewoon dat ik nog groeimarge heb.

We konden Hans Vandeweghe, directeur van de Wielerbond Vlaanderen, strikken voor een reactie. Hij lichtte ons wat meer toe over de zaak rond het niet opmaken van Van Hoovels’ dossier. “Eerst wil ik zeggen dat ik het heel jammer vind voor Kevin dat hij moeilijk een nieuwe ploeg vindt. Ik hoop voor hem dat er snel duidelijkheid komt. Wat betreft het dossier kan ik zeer kort zijn: Kevin voldeed niet aan de normen om een topsportstatuut te bekomen. BLOSO gaf ons op voorhand al signalen dat het opmaken van een dossier geen enkel nut zou hebben. Hun beslissing lag dus op voorhand al vast. Dat is zeker niet fijn voor Kevin om te horen, maar als we al op voorhand vernemen dat er ook geen uitzondering zou gemaakt worden, heeft het ook geen zin om een dossier op te stellen.”

© 2013 - Extrasport - Matthias De Vlieger