BAAS, een samenwerking tussen Jongerencentrum Kavka en de stad Antwerpen, biedt jongeren tussen 18 en 30 de kans om een eigen zaak te starten. Op 14 maart werden de twintig beste ideeën voorgesteld in de Antwerpse Boerentoren. “Via onze workshops kan je je eigen baas worden”, vertelt Jonathan Stuyven (Kavka).
BAAS is een samenwerking tussen jongerencentrum Kavka, de stad Antwerpen en tien partners uit het werkveld. Jongeren tussen 18 en 30 konden met hun dromen terecht bij de organisatie, waarop BAAS ze mee probeerde realiseren. Het project wou jongeren met ondernemingszin stimuleren en deed dat o.m. aan de hand van workshops.
Netwerking
Tijdens het event op 14 maart werden de twintig beste ideeën in de Antwerpse Boerentoren voorgesteld door de jury. “Met onze partners worden die twintig acht maanden intensief begeleid, zodat ze hun droom kunnen waarmaken”, legt Jonathan Stuyven van Kavka uit. De projectcoördinator hoopt zo veel mogelijk jongeren te helpen: “Onze ambitie is om dit project nog vele malen te herhalen.”
De namiddag in de KBC-toren stond helemaal in teken van netwerking. Eli Alders (19) kon contacten leggen met partners van BAAS. “Dit is de perfecte gelegenheid om op zoek te gaan naar klanten en partners in spe. Mijn kledingmerk Relik kan op deze manier wat naambekendheid verkrijgen”, hoopt hij.
Aangepast traject
Eli heeft al bijna twee jaar zijn eigen kledingmerk. “Het is niet altijd mijn grote droom geweest, maar nu droom ik van niets anders meer. Nu wil ik graag een eigen kledingwinkel. Ik volgde de voortrajecten van BAAS en leerde creatief te denken. Daarnaast leerde ik hoe ik alles moest voorbereiden en mijn financiën te beheren. Dat hoort er helaas ook bij”, lacht Eli.
“We merkten dat jongeren in Antwerpen nood hebben aan een project zoals BAAS”, vertelt Stuyven. De respons was enorm: meer dan 125 jongeren schreven zich in. “Maar niet iedereen weet meteen wat of hoe hij of zij wil. Daarom organiseerden we deze voortrajecten op verschillende niveau’s: ‘pre-idee’, ‘pril-idee’, ‘pre-starter’ en ‘starter’. Er is voor iedereen een aangepast traject”, meldt de projectcoördinator.
Dromen zijn geen bedrog
Enthousiasme en motivatie zijn enkele criteria waarop de deelnemers worden beoordeeld. Antonia Stankova uit Antwerpen bezit van beide een flinke dosis. “Mijn droom is een ledercollectief te starten. Leer bewerken maakt al enkele jaren deel uit van mijn dagelijks leven. Het blijft jammer genoeg enkel bij ontwerpen. Als ik tot een productie of een prototype wil overgaan, stuit ik steeds weer op een gebrek aan materiaal.”
Hierdoor kwam ze terecht bij BAAS. De intussen 31-jarige Stankova beseft dat ze met de hulp van BAAS eindelijk haar eigen platform kan beginnen. Antonia wil ook anderen laten meegenieten: “Met dit platform ga ik mijn grootste droom realiseren: het oude ambacht dat leerbewerking is nieuw leven inblazen. Met het collectief wil ik gelijkgestemde zielen samenbrengen om mooie, eerlijke en duurzame lederen producten af te leveren”, besluit de Antwerpse.
Cliché
De organisatie was het meest onder de indruk van de gedrevenheid bij de deelnemers. “Het is mooi om te zien hoeveel gedreven jongeren er zijn in Antwerpen. Het cliché dat jongeren niet ondernemend zijn, klopt niet. Jongeren zijn wél ondernemend. Elk idee heeft de sterkte om het te maken”, besluit een trotse Stuyven.
© 2015 – StampMedia – tekst: Ornella Schreurs, foto: Stefan Lambrechts
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 16/03/2015