Gokkers kunnen bijna onmogelijk het onderscheid maken tussen legale en illegale goksites. De Belgische Kansspelcommissie raadt dan ook sterk aan dat mensen zich correct laten informeren op haar website. Zeker met het oog op het WK voetbal geen overbodige luxe, want het zijn de spelers die boetes riskeren.

Tegenwoordig is het niet meer nodig om naar een casino te trekken om legaal te kunnen gokken. Er is namelijk een enorme groei van online goksites. Ook met het oog op het WK voetbal springen pronostieksites als paddestoelen uit de grond. Toch zijn de spelen op het internet niet altijd helemaal legaal.

De Belgische Kansspelcommissie heeft de bevoegdheid om hier controle op uit te oefenen, om zo op deze manier de bevolking te beschermen tegen oneerlijke en risicovolle gokactiviteiten. En dat doet ze  door middel van vergunningen. Op die manier beslist ze of de diensten al dan niet legaal gebeuren.

“Wij bieden een witte lijst aan met alle legale goksites in België.”, zegt Marjolein De Paepe, de communicatieverantwoordelijke van de Belgische Kansspelcommissie. “Zo is het verboden in ons land om een website aan te bieden zonder een vergunning.” De speler kan moeilijk zelf het onderscheid maken, dus raadt de commissie aan  de openbare lijst te raadplegen voor hij of zij deelneemt.

Zwarte lijst en boetes

Eind maart werd de zwarte lijst van de Kansspelcommissie aangevuld met zeven websites die niet legaal handelen. Deze websites zijn dan illegaal in ons land, net zoals de deelname van derden. De zwarte lijst bestaat als sinds 2012. en momenteel telt ze  96 verboden websites. Het gaat soms ook om bekendere namen, zoals Betfair, Golden Palace en Everest Poker. De commissie zegt echter dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.

Personen die spelen op goksites dragen bovendien zelf de verantwoordelijkheid. “De Kansspelcommissie zal nooit tussenkomen”, zegt Marjolein De Paepe. “Spelers kunnen wel zelf  gestraft worden met een boete indien de website op onze zwarte lijst staat.” Er zal dan ook meer aandacht besteed worden aan  mensen die illegaal gokken. De boetes  variëren van 26 euro tot 25.000 euro.

Goedkope inschrijving

In 2011 startte in België de testfase met vergunde goksites. Datzelfde jaar hadden al meer dan 59.000 spelers zich aangemeld bij dit soort websites. Het cliënteel bestaat voornamelijk uit Vlaamse jongeren die aangetrokken worden door de goedkope inschrijving. Uit onderzoek blijkt dat 1,6% van de Belgische bevolking een risicogokker is en 0,4% daarvan een pathologische gokker is.

Mensen die een gokprobleem hebben, kunnen zich laten inschrijven bij Gokhulp, om zichzelf te beschermen tegen wedsites.

© 2014 – StampMedia – Jelle Geuns