Op 12 augustus weten we wie dit jaar de titel van ‘Klein Duimpje 2014’ krijgt. De prijs bekroont mensen of organisaties die zich inzetten voor kinderen en jongeren. Eén van de genomineerden voor die prijs is freelancejournaliste Saskia Van Nieuwenhove. “Mijn nominatie toont aan dat er nood is aan een ombudsman in de jeugdzorg.”

De Vlaamse Jeugdraad bekroont opnieuw een organisatie, project of persoon die zich het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor kinderen, jongeren en/of hun leefwereld. Bij de vijf supergenomineerden voor de Klein Duimpje-award zit Saskia Van Nieuwenhove. Zij is naar eigen zeggen de onofficiële ombudsvrouw van de Vlaamse jeugdzorg.

“Ik help pleegouders nu al goed twaalf jaar en sinds een jaar of vijf schrijf ik ook reeksen rond jeugdzorg voor de krant”, legt Van Nieuwenhove uit. “Het is zeker niet evident om in populaire media de moeilijke problematiek van de jeugdzorg voor een breed publiek te brengen. Alleen al het feit dat ik genomineerd ben, toont aan dat er nood is aan een ombudsman in de jeugdzorg.”

Moeder Teresa

Naast de man in de straat informeren over de zwakke punten van onze jeugdzorg, biedt Van Nieuwenhove ook persoonlijke hulp aan. “Ik ben eigenlijk een beetje de Moeder Teresa van de jeugdzorg (lacht). Ik help bij heel moeilijke dossiers waar het einde niet in zicht is, zoals bij jongeren waarbij de vader in de gevangenis zit of waarbij er een contactverbod opgelegd wordt.”

Ze heeft een grote affiniteit voor de jeugdzorg omdat ze er van kleinsaf aan zelf deel van uitmaakte. “Maar dat is eigenlijk niet de reden waarom ik dit doe. Ik heb na mijn tijd in de jeugdzorg altijd meegeholpen aan benefieten als dj en ik ben altijd terug op bezoek gegaan op de plaatsen waar ik gezeten heb. En toen begon het mij duidelijk te worden hoe schandalig onze kinderen in de jeugdzorg behandeld worden. Gevangenen krijgen betere faciliteiten dan de jongeren en dat doet mij heel veel pijn.”

BV achter de schermen

“Het was niet altijd makkelijk om als journaliste achter de schermen van de jeugdzorg te geraken. Het heeft mij heel veel tijd en moeite gekost om het vertrouwen van personen en instellingen te winnen, maar uiteindelijk heb ik bewezen dat alle verhalen die ik te horen krijg, vertrouwelijk behandeld worden. Ik sta er dan ook op dat kinderen uit de media gehouden worden,” vertelt ze.

Maar haar werk in de jeugdsector bleef zeker niet onopgemerkt. “Het is intussen zelfs zo dat enkele jeugdrechters bij mij te rade komen als zij het zelf niet meer weten. Iedereen kent mij intussen ook in de jeugdsector: ik krijg regelmatig telefoontjes van mensen die mijn nummer via via gekregen hebben omdat ze met een probleem zitten. Ik ben dus eigenlijk een beetje een BV geworden achter de schermen”, lacht Van Nieuwenhove.

Wie voor Saskia Van Nieuwenhove of een van de andere genomineerden wil stemmen, kan dat tot 30 juli op de site van de Vlaamse jeugdraad.

© 2014 – StampMedia – tekst: Dominic Zehnder; foto: Maya WittersDit artikel werd gepubliceerd door Alles over jeugd.be op 23/07/2014