Met ‘Liever Niet’ schreef Zarissa Windzak een inclusief kinderboek over hoe kinderen al op jonge leeftijd hun grenzen kunnen bewaken. “Tijdens het schrijven leerde ik zelf ook nog veel over mijn eigen grenzen aangeven.”
De Leuvense Zarissa Windzak (34) is eigenaar van de webwinkel ‘Cargo Confetti’. Dat is een webwinkel die zich richt op onder meer speelgoed vol diversiteit en inclusie zodat kinderen van kleur zichzelf er kunnen in herkennen. Als mama van twee zoontjes schreef ze onlangs het kinderboek ‘Liever niet’.
“Ik wilde altijd al een kinderboek schrijven, maar de inspiratie was er niet”, vertelt Zarissa Windzak, die geboren werd in Suriname. “Pas toen ik zelf kinderen kreeg, lukte het me om me weer in te leven in hun wereld. Ik besloot te schrijven over iets wat me al een tijdje bezighield: in bepaalde situaties, zoals elkaar een knuffel of een kus op de wang geven, kreeg ik een ongemakkelijk gevoel. Personal space bestaat dan plots niet meer.”
“Het kind had geen keuze”
Zarissa Windzak groeit op in een cultuur waar je ouderen, ook al zijn ze totaal vreemden voor jou, altijd begroet met een kus of een knuffel. “Het is een soort beleefdheid die ouders aan hun kind opdringen zonder erbij stil te staan of je kind dat wel leuk vindt. Het kind heeft geen keuze.”
“Pas toen ik zelf kinderen kreeg, lukte het me om me weer in te leven in hun wereld”
‘Liever niet’ is zeker niet alleen voor kinderen geschreven, zegt Windzak. “Ik merk dat ook volwassenen het boek kunnen gebruiken. Wij weten nog altijd niet hoe we bepaalde dingen moeten afwijzen. Tijdens het schrijven leerde ik ook nog veel over mijn eigen grenzen aangeven. In dat opzicht was het schrijfproces ook een helingsproces.”
Gepushte diversiteit
Op de cover van het boek prijkt een zwart hoofdpersonage, een bewuste keuze. “Ik wilde dat niet alleen mijn eigen kinderen, maar alle kinderen van kleur zichzelf in het verhaal konden herkennen”, aldus Zarissa Windzak. “Ik geloof heel hard in beeldvorming en ook in het belang van representatie voor kinderen van kleur.”
“Toch blijf ik kritisch. Ik verkoop zelf kinderboeken en merk dat het landschap heel erg is veranderd. Overal wordt diversiteit heel hard gepusht door een ‘divers’ kind op de cover te zetten, maar ik kijk toch ook vooral naar het inhoudelijke verhaal dat verteld wordt. Spelen kinderen van kleur in die verhalen soms ook een hoofdrol, hoe ziet hun vriendenkring eruit?”
Lesmateriaal
Hoe reageerden haar zonen op het boek? “De jongste is nog maar één jaar oud, dus beseft het allemaal nog niet. De oudste van zeven vond het vooral geweldig om mama’s naam op een boek te zien staan”, zegt Windzak. “Ik hoopte vooral dat hij doorhad waar ik met het boek naartoe wilde, namelijk dat hij zijn grenzen mag aangeven en wie de personen zijn bij wie hij altijd terecht kan.”
“Overal wordt diversiteit hard gepusht, maar ik kijk toch vooral naar het inhoudelijke verhaal”
Zarissa Windzak koppelt aan het einde van ‘Liever Niet’ nog een evaluatie voor opvoeders en kinderen. Zij kunnen dan samen bespreken wat grenzen zijn en hoe die aan te geven. “Zo kan het verder gaan kan dan alleen maar ‘voel jij dat ook?’. Je kan dan aan kinderen specifiek vragen wat ze wel en niet leuk vinden en zo samen op maat hun grenzen mee bepalen. Ik hoor al van leerkrachten dat ze het boek op school bespreken. Dat is fantastisch.”
Zarissa Windzak, Liever Niet, Uitgeverij Wilde Haren, 15,00 euro.
Het boek is te koop via de webwinkel Cargo Confetti.
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Laatste Nieuws op 29/11/2021.