Wie heb jij als rolmodel? Een BV, popster of sporter? Maar heb je ook al eens gedacht aan personen die je in het dagelijkse leven beïnvloeden? Die ene man of vrouw die in zijn eigen bescheiden omgeving een voorbeeld is voor anderen? Wij zochten en vonden enkele kleine helden en jonge inspiratiebronnen die elke dag voor verschil zorgen.
Anaïs Noël (19, Molenbeek)
Tien jaar geleden richtte Wenke Thewis (39) de basketbalclub BC Foyer op om kansarme meisjes in Brussel aan het sporten te krijgen. “Ik vind het belangrijk om jongeren een basis en richting te bieden. Met de basketbalclub kunnen we dat doen voor meisjes die soms in een moeilijke situatie leven. Het is geweldig om die jongelingen na een tijdje terug te zien. Ze staan dan ergens in hun leven, ergens waar ze anders nooit zouden geraken of toch zeker niet op die leeftijd”, vertelt Wenke.
Anaïs Noël was één van de meisjes uit Molenbeek die bij de club kwam sporten. Ondertussen coacht ze er haar eigen team. “Voor de meeste meisjes die ik coach, ben ik een rolmodel. Soms zeggen zij dat ook zelf. Dat komt omdat wij als coaches naast onze activiteiten in de club nog studeren. Dat moedigt de meisjes aan om zelf te studeren of om coach te worden. We kunnen anderen laten inzien dat ze zich niet begrensd moeten voelen omdat ze in Molenbeek spelen of omdat ze van een andere origine zijn.”
Hicham El Yakhloufi (22) en Michèle Goossens (28)
De Turnhoutse vereniging Fris Gemixt wil een positief beeld van diversiteit schetsen bij het brede publiek door zowel debatten als samenwerkingen met andere verenigingen op touw te zetten. “We willen mensen tonen dat ze niet bang moeten zijn van verschillen, dat anders zijn net iets heel moois is wat onze maatschappij een extraatje geeft”, stelt coördinator Michèle Goosens.
“We richten ons op de talenten van jongeren. Het is voor ons belangrijk te werken rond een cultuuroverstijgend doel, zoals milieuwetgeving”, vervolledigt marketing- en pr-verantwoordelijke Hicham El Yakhloufi. “Om weerklank te vinden bij zoveel mogelijk mensen, passen we onder meer ons drank- en voedselaanbod aan. Zo verkopen we op onze evenementen geen alcohol en zowel halalvlees als vegetarische maaltijden”, vertelt Michèle.
Hicham merkt wel op dat het moeilijk blijft om mensen te vinden die zich langdurig engageren. “Veel jongeren hebben weinig tijd omwille van hun studies of andere hobby’s en haken na verloop van tijd af.” Door de leden kansen en verantwoordelijkheden te bieden en hen een netwerk aan te reiken, wil Fris Gemixt hen het gevoel geven erkend te worden. “Wij merken dat jongeren naar ons opkijken en zich door ons laten inspireren. Zo fungeren we als rolmodel voor hen, waaruit we veel voldoening halen.”
Yasser Abdul Rasol (18, Kapellen)
Voor veel kinderen is een leider in hun jeugdbeweging iemand waar ze naar opkijken, die ze beschouwen als een rolmodel. Yasser Abdul Rasol van Scouts Vloeiende uit Kapellen is zo’n leider voor zijn Kapoenen. “Ik vind het heel aangenaam dat sommige leden naar mij opkijken. Dat geeft je moed en zorgt ervoor dat je gemotiveerder bent tijdens het leidinggeven. Bovendien denk ik niet dat de leden veel bezig zijn met mijn migratieachtergrond. Ze willen zich uiteindelijk gewoon amuseren en dat doen ze bij eender wie.”
“Om een beetje bij te verdienen werk ik ook als student in het vertaalbureau van mijn vader. Daar komen dagelijks mensen uit Irak en Syrië over de vloer om hun papieren te laten vertalen. Als ik met hen praat, zijn ze altijd trots en verbaasd dat een jongen van mijn leeftijd met een buitenlandse achtergrond toch in staat is om in België veel te bereiken. Ik hoop voor hen een beetje een voorbeeld te zijn.”
Yousra Nasir (18, Borgerhout)
In Antwerpen-Noord organiseert de meisjeswerking van MSC (Mondiaal Socio-Cultureel Centrum) allerlei activiteiten om tienermeisjes met een migratieachtergrond samen te brengen. Op het programma staan koken en films kijken, maar ook sporten als voetbal en thaiboksen die het zelfvertrouwen van de deelneemsters versterken. “Het is niet alleen aan jongens om zich te verdedigen, meisjes kunnen dat even goed”, vindt Yousra Nasir, begeleidster van de werking. Ze wil haar leden doen inzien dat je ook als vrouw iets kan bereiken in de samenleving.
Yousra spoorde al heel wat meisjes aan een animatorcursus te volgen. “Een animatorattest staat goed op hun cv. Wanneer ze ervaring hebben in jeugdwerk, maken ze meer kans op een job in de sociale sector.”
Het is voor haar vanzelfsprekend om zich in te zetten binnen de meisjeswerking. “Ik ben zelf altijd lid geweest van zulke verenigingen. Ik keek op naar de manier waarop de leidsters de meisjes een positieve boodschap meegaven en ben dan ook trots dat ik nu zelf voor anderen kan klaarstaan.”