Op een warme zondagnamiddag vertrekt de politie-eenheid Fiësta op patrouille in de Gentse binnenstad. Tania Billiet en Tania Van Den Bosch, onder het korps gekend als 'The Explosive Duo', zijn de veteranen van de eenheid. Tijdens de Gentse Feesten worden ze samen aan het werk gezet. Stagiairs Bert en Frederik lopen mee, op één van hun allereerste patrouilles.

Of het verwarrend is om twee naamgenoten te hebben in dezelfde patrouille? “Dat valt goed mee. Bij de radio-oproepen noemen ze ons TNT, dat is korter,” lachen Tania en Tania.

Tijdens de Feesten mag de arm der wet zich milder opstellen. “Voor openbare dronkenschap knijpen we in de meeste gevallen een oogje dicht. Anders zouden we iedereen moeten arresteren,” lacht Billiet. “Alleen in uitzonderlijke gevallen vragen we aan de controlekamer om bepaalde personen te observeren.”

Gezellig overdag, hectisch 's nachts

“We zijn hier om de mensen te dienen, en rond dit uur komt dat vooral neer op toeristen de weg wijzen. ‘s Nachts krijgen we meer oproepen over vechtpartijen en dan moet je op alles voorbereid zijn. Gelukkig gaat het even vaak om bijvoorbeeld een zatlap die tijdens een ruzie gestruikeld is,” zegt Van Den Bosch.

Aspirant Bert is nu op één van zijn eerste patrouilles. “Het is geweldig om mijn stage tijdens de Gentse Feesten te doen. ’s Nachts kan het hectisch zijn, dan krijgen we de ene oproep na de andere, maar het politiewerk is veel leuker dan de theorielessen. En overdag kan je gezellig meegenieten van de feeststemming.”

“Wanneer mijn favoriete band ergens optreedt, is de verleiding groot om de patrouille die kant uit te sturen,” geeft Billiet toe. “Maar de plicht gaat voor. Zo heb ik eens een stukje willen meepikken, maar helaas kregen we toen juist een oproep.”

Nieuwe vrienden

De verzengende hitte doet de groep uitkijken naar het einde van hun shift. “Onze uitrustingsgordel is erg zwaar,” gebaart Van Den Bosch. “Al is het er de laatste jaren op verbeterd. Vroeger kregen we zware coltrevolvers en gummiknuppels. Nu hebben we lichtere pistolen, en onze uitschuifbare knuppels zijn veel praktischer dan het oude model.”

“We kiezen er elk jaar voor om tijdens de Feesten te patrouilleren,” zegt Billiet. “We hebben nu een aparte commandopost, van waaruit personeelsleden uit verschillende diensten samenwerken. Het schept een band om samen met anderen op patrouille te gaan. Op het einde van de week hebben we er altijd nieuwe vrienden bij.”

© 2013 – StampMedia / Mediaraven - Ruben De Keyzer, foto: Machteld Bollen