Nu ons land in de ban lijkt van een mogelijke terreuraanslag, oppert B. (23) voor een opmerkelijk alternatief signaal aan mogelijke daders van aanslagen in België: meer vrouwelijke agenten in het straatbeeld. In het Midden-Oosten schrikt de inzet van vrouwelijke strijders IS af, dus, besluit B.: "Laten we op een humoristische en effectieve manier de draak steken met IS en Al-Qaida en meer vrouwelijke agenten op straat sturen."

Op 15 januari vond in ons land een grootschalige actie plaats om een terroristische cel in ons land op te rollen die aanslagen beraamde op de politiediensten. Ons land werd plots wereldnieuws door het goede optreden van onze antiterreurcel en de federale politie.

Naar aanleiding van de terreurdreiging besliste de federale regering de dag erna om het algemeen dreigingsniveau in ons land te verhogen van niveau 2 (gemiddeld) naar niveau 3 (ernstig). Concreet wil dit zeggen dat we ons mogen verwachten aan meer zwaar bewapende agenten in het straatbeeld en zelfs het leger. Antwerpen is op dat gebied koploper.

Strijd in Kobanê

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen en de commotie errond, wens ik mijn bescheiden mening te geven. Afgelopen zomer reisde ik naar Iraaks Koerdistan om er de situatie met eigen ogen te aanschouwen. IS had op korte tijd grote stukken van Irak veroverd, maar de opmars werd gestopt toen IS de grenzen van Koerdistan bereikte. Het succes van de Koerden in het bestrijden van IS is niet onopgemerkt voorbij gegaan. In Kobanê, een klein stadje in Syrië aan de grens met Turkije, werd IS zopas verslagen. De stad is ondertussen helemaal in handen van de Koerdische strijders.

Er vechten in Kobanê verschillende groeperingen aan de kant van de Koerden. De grootste daarvan, YPG of de people’s protection units, heeft het bevel in de stad. Die Koerdische strijders zorgen voornamelijk voor de verdediging en de gevechten aan het front om IS uit de stad te houden. Uit cijfers van de YPG blijkt dat in Kobanê meer dan 1.000 vrouwen betrokken zijn bij de zwaarste gevechten in en rond de stad. De opperbevelhebber, die de gevechten leidt, is Narin Afrin - ook een vrouw.

De YPG werd gesticht in 2004, maar begon pas een prominente rol te spelen na het uitbarsten van de Syrische burgeroorlog in 2011. Sindsdien is de groepering uitgegroeid tot de meest succesvolle en best georganiseerde oppositiegroep in Syrië. Tot nu toe is de YPG echter ook de meest effectieve groepering in het bestrijden van IS en Jabbat Al-Nusra in Syrië en Irak. Het aantal strijders wordt op dit moment geschat op meer dan 65.000.

Vrouwelijke strijders

Een vrouwelijke gewapende vleugel, de YPJ of women’s protection units, werd in 2012 opgericht. Het aantal vrouwelijke strijders wordt intussen geschat op zo’n 22.000! Zij zijn de laatste jaren een zeer belangrijke rol gaan spelen bij de gevechten met IS en Al-Nusra. In de buitenlandse media kwamen deze dames zeer uitgebreid aan bod in artikels, interviews, documentaires enzovoort. In België bleef dat daarentegen zwaar onderbelicht in de verslaggeving over het Midden-Oosten.

Uit verschillende getuigenissen en verhalen van deze vrouwelijke strijders is gebleken dat de jihadisten van IS enorme schrik hebben om gedood te worden door een vrouw. Ze geloven namelijk dat als ze door toedoen van een vrouw sterven, ze niet naar hun 72 maagden in het paradijs mogen en hen de toegang geweigerd zal worden. Om deze reden is het effectiefste wapen om IS te bestrijden en te demoraliseren dus heel simpel: vrouwen!

Alternatieve oplossing

Waarom blijven zoeken naar een effectieve manier om terreur in ons land te bestrijden als de oplossing voor de hand ligt? Ik raad de federale regering aan om goed na te denken hoe ze de beveiliging van ons land organiseren. Onze geheime dienst en federale politie zijn goed georganiseerd - ik vind persoonlijk een verhoging van het aantal agenten op openbare plaatsen een goede zaak om de nationale veiligheid te beschermen.

Uit het onderzoek van het openbaar ministerie is gebleken dat IS al geruime tijd probeert om aanslagen te plannen op onze politiediensten. Om angst te zaaien bij de bevolking en bij de politie in het bijzonder. Ik vind dus dat we daarom resoluut moeten kiezen om niet in te gaan op deze bedreigingen, maar er juist staalhard tegenin moeten gaan. Laten we kiezen voor zoveel mogelijk vrouwelijke agenten in het straatbeeld in plaats van mannelijke. We sturen zo een sterk signaal naar teruggekeerde Syriëstrijders die aanslagen beramen. Ik durf zelfs te zeggen dat het, net als in Koerdistan, een demoraliserend en afschrikkend effect zal hebben op elke terrorist die overweegt om een aanslag te plegen op Belgische grondgebied.

Dat hiermee de dreiging volledig van de baan zal zijn, is onwaarschijnlijk, maar ik denk dat een zeer sterk signaal sturen naar de wereld. Namelijk dat wij, Belgen, ons niet laten afschrikken door dreigementen en in plaats daarvan op een humoristische en effectieve manier de draak steken met IS en Al-Qaida. Ik zeg dus resoluut: MEER VRAUW OP STRAAT!

© 2015 – StampMedia – B.M.


Dit artikel werd gepubliceerd door Opiniestukken.nl op 28/01/2015