Onze regering moet het rookverbod consequent doortrekken, vindt StampMedia-reporter Arnaud De Martelaere (20). Sinds kort kunnen minderjarigen geen tabak meer kopen en is roken in de wagen met een kind jonger dan zestien op de achterbank verboden. Maar wat met de jongeren tussen 16 en 18 jaar? Zij vallen onbegrijpelijk buiten die categorie.
Het staat als een paal boven water dat het lichaam van een kind nog in volle ontwikkeling is. Daarom nam de regering ook het weldoordachte besluit de verkoop van tabak aan minderjarigen voortaan strafbaar te maken. Wie al vroeg rookt, ziet de kansen op chronische longproblemen later in het leven namelijk drastisch stijgen. Toch keek de regering lange tijd de andere kant op wanneer minderjarigen passief meerookten in de wagen. Nochtans is al vaak gewezen op de schadelijke gevolgen daarvan.
Tweedehandsrook
Volgens wetenschappers zijn er verschillende soorten rook. De rook die je inhaleert wanneer je zelf aan het roken bent, heet de ‘hoofdstroomrook’. De rook die je passief inhaleert komt grotendeels uit de smeulende sigaret: de ‘zijstroomrook’. Die rook is stukken giftiger en veel schadelijker dan eender welke andere doordat ze vrijkomt uit onvolledige verbranding. Uiteraard wordt die rook meestal gemengd met propere lucht, waardoor de concentratie giftige stoffen aanzienlijk kleiner is. Maar in een afgesloten wagen is dat niet het geval. Daar is de concentratie net heel groot waardoor passief meeroken zelfs schadelijker wordt dan zelf roken in de buitenlucht.
Voor minderjarigen is het nog bedreigender. Hun onvolgroeide longen hebben meer moeite met het verwerken van de giftige zijstroomrook. De gevolgen zijn niet te overzien: luchtwegaandoeningen zoals kortademigheid of longontstekingen, meer kans op astma en zelfs gehoorproblemen of verhoogde vatbaarheid voor hart- en vaatziekten behoren tot de risico’s.
Wie in het bijzijn van een minderjarige rookt, is niet verantwoord bezig.
Gebrek aan respect
Niet enkel de overheid heeft boter op het hoofd. Want begint het verhaal niet bij elk volwassen individu? Wie in het bijzijn van een minderjarige rookt, is niet verantwoord bezig. Of dat nu in de auto, in de buitenlucht of binnenshuis is, een sigaret hou je weg van een kind. Zelf roken is een eigen keuze, maar je kan dat niet beslissen voor iemand anders. Je vergiftigt je eigen kind door je egoïstische behoefte te vervullen. Als het al gebeurt, moet de overheid eigenlijk ingrijpen. Maar daar faalt ze in.
Kinderen verhinderen sigaretten te kopen die ze zelf oproken, is één zaak. Verbieden om te roken in het bijzijn van kinderen, of dat nu in de auto is of in een andere gesloten ruimte, is een stap in de goede richting. Maar laat het dan alsjeblief gelden voor àlle minderjarigen.
Dit artikel werd gepubliceerd door Mirari op 12/12/2019