Afgelopen week vonden in Antwerpen, Lommel en Mol de Special Olympics plaats. De organisatie van deze Olympische Spelen voor mentaal beperkten voerde in aanloop naar de Spelen een uitgebreide campagne om publiek te lokken. We namen op de tribunes in Antwerpen een kijkje op de Olympics waar deelnemen écht belangrijker is dan winnen.
‘Verdient De Bruyne nu minder supporters?’. De poster waarop de Rode Duivel het syndroom van Down gephotoshopt kreeg, deed heel wat stof opwaaien in Vlaanderen. Aandacht die het doel, namelijk meer supporters lokken naar de Special Olympics, bereikte? Een bezoek aan de Spelen op woensdag doet eerder vermoeden van niet.
Weinig, maar enthousiast publiek
“Defence! Defence!” Een volle sporthal moedigt al stampend op de tribunes de Belgische basketbalploeg aan terwijl ze de Russen een pandoering geeft. Twee basketbalploegen vol tienermeisjes gekleed in zwart-geel-rode outfit is op deze woensdagnamiddag zelfs speciaal naar het Rooi in Berchem afgezakt om de Belgen op de Special Olympics een hart onder de riem te steken.
Een waar succes dus, die campagne om meer volk te lokken? Helaas niet. Terwijl de basketbalwedstrijd verderloopt, werken buiten enkele ‘internationals’ hun voetbalwedstrijd af voor ongeveer het aantal supporters dat je ook in de provinciale reeksen van het voetbal telt. Ook voor de judo, het badminton en het zwemmen is de opkomst eerder beperkt. Het volk op de tribunes van de Antwerp Expo of de Wezenberg houdt zich vooral beperkt tot familie, vrienden, andere atleten en een handvol vrijwilligers, makkelijk te herkennen aan hun knaloranje T-shirt. Gelukkig weten de aanwezige supporters de sfeer en het enthousiasme er wel in te houden.
Merckx en Van Himst
Tegen half drie is het drommen rond de ingang van het Rooi in Berchem. Uit een grijze wagen stappen voetballegende Paul Van Himst en wielericoon Eddy Merckx de massaal aanwezige pers tegemoet. Dat er in de zaal nog gebasketbald wordt en op de grasvelden gevoetbald, lijkt iedereen te zijn vergeten.
“Ik denk dat we mensen duidelijk moeten maken dat atleten zich ook kunnen bewijzen ondanks hun handicap.” (Foto © Jef Cauwenberghs)
Meer aandacht voor twee gepensioneerde sporthelden dan voor de atleten om wie het allemaal draait, wat vindt Merckx daar zelf eigenlijk van? “Ik vraag niet om die aandacht hoor, ik kom hier gewoon om de jongeren een beetje te steunen”, zegt een bescheiden Merckx, die ondertussen weer eens voor de foto moet poseren.
Wat is de mening van de Kannibaal over de campagne met De Bruyne, Kim Gevaert en Jean-Michel Saive? “Dat was een goede campagne. Ik denk dat we de mensen vooral duidelijk moeten maken dat de atleten zich ook kunnen bewijzen ondanks hun handicap.” Zich bewijzen doen de atleten alvast, en stralend op de foto gaan met twee sporthelden natuurlijk ook.
Olympische gedachte
‘Deelnemen is belangrijker dan winnen’. Het was de lijfspreuk van de Fransman Pierre de Coubertin die op het einde van de 19e eeuw de Olympische Spelen nieuw leven inblies. In de decennia die volgden werd de spreuk echter steeds meer overschaduwd door de gedachte ‘faster, better, stronger’. Maar dat deelnemen écht belangrijker is dan winnen, moet je op de Special Olympics niet stellen.
Ondanks de wat lagere opkomst van publiek maar de aanwezigheid van veel atleten, is de sfeer zeer gemoedelijk. Tussen de wedstrijden door kunnen de sporters wat springen op het springkasteel, rustig iets eten of kijken naar de collega-atleten die het beste van zichzelf geven. “De focus van deze spelen liggen niet op de beperking, maar op de vreugde”, weet ook Eddy Merckx. De olympische gedachte, dat is wat telt hier!
© 2014 – StampMedia – Jef Cauwenberghs