Out of the Books loopt van 16 november tot 3 december en hoopt jongeren te overtuigen dat toneel de moeite waard is om bij te wonen. Hoewel theaters een breed aanbod aan voorstellingen bieden, lage prijzen voor studenten hanteren en cultuurcheques accepteren, blijft het aantal jongeren dat regelmatig een toneelvoorstelling bijwoont laag. “Voor een zeer democratische prijs krijg je én een voorstelling én een feestje”, weet verantwoordelijke Kamiel Vermeylen.
Studente Lore Mutsaers kwam op het idee, maar inmiddels bestaat de organisatie uit zeven enthousiaste leden, die met behulp van subsidies van de Stad Antwerpen drie voorstellingen naar de studenten gaan toebrengen. “Mét afterparty's, om de studenten een beetje te belonen voor hun inspanningen”, vertelt Kamiel Vermeylen, student en verantwoordelijke voor pers en promotie. “Zo willen we het beste van twee werelden bieden.”
Voor en door jongeren
Maar de leden van Out of the Books wilden meer dan drie voorstellingen met een feestelijke afsluiter voorschotelen. “We kwamen op het idee om met een grote promotiecampagne uit te pakken, want enkel via Twitter, Facebook en met flyers bekendheid geven aan de voorstellingen, vonden we saai”, aldus Vermeylen. “Het leek ons een goed plan om jonge artiesten uit Antwerpen bij onze campagne te betrekken.”
Ongeveer vijftig jongeren, waaronder straatmuzikanten, slam-poets en circusartiesten, werden door de organisatie gevraagd om mee te werken aan het project. Ze reageerden allemaal enthousiast en waren bereid om mee te doen aan de campagne. “Eigenlijk is het een win-winsituatie”, vindt Vermeylen. “Wij geven de jongeren die nauwelijks gehoord worden een stem en zij zorgen ervoor dat onze organisatie bekend raakt.”
Matteo Simoni
Studenten Journalistiek aan de AP-hogeschool maakten filmpjes van de jonge artiesten waarin ze zichzelf kort voorstellen. Die zijn op de website van Out of the Books te bekijken. En kijk niet raar op als je ineens een clip met Matteo Simoni tegenkomt. “Lore kwam hem tegen in de supermarkt en twijfelde er geen moment aan om hem over ons project te vertellen”, vertelt Vermeylen. “Hij reageerde heel enthousiast en wilde graag meewerken.”
Bovendien gaan de artiesten drie dagen voor elke voorstelling de straat op om jongeren met een flashmob te verrassen en zo de performance te promoten. “Het werkt niet als we studenten enkel een flyer geven en zeggen ‘leuke toneelvoorstelling'”, aldus Vermeylen. “We moeten met hen in gesprek gaan en hen overtuigen dat toneel de moeite waard is. Voor een zeer democratische prijs krijg je én een voorstelling én een feestje, dus waarom zou je toneel niet eens een kans geven?”
Luchtige voorstellingen
Om jongeren vertrouwd te maken met toneel kozen de leden van Out of the Books voor toegankelijke voorstellingen over luchtige thema’s. Zo is de drempel lager dan wanneer hen een experimenteel stuk voorgeschoteld wordt. Dat zou jongeren juist eerder afschrikken.
Op het affiche van de organisatie staan eveneens bekende namen aangekondigd. Op 19 november treedt schrijfster en tekstperformer Maud Vanhauwaert op in Het Bos met haar voorstelling Het is de moeite. Vanhauwaert won zowel als schrijfster en als performer diverse prijzen. Ze werd in 2012 Wereldkampioen Poetry Slam en won twee jaar later het Leids Cabaret Festival.
De veelbelovende Turkse acteur Soufiane Chilah en auteur en filmmaker Nic Balthazar brengen op 26 november in JC Kavka de voorstelling Neeland. Een voorstelling die door haar thematiek zeer actueel is. “Als je naar berichten over de vluchtelingencrisis op televisie kan kijken, dan kan je deze voorstelling ook makkelijk aan”, vindt Vermeylen.
Op 3 december sluit actrice Janne Desmet de reeks voorstellingen in De Studio af met een geestig solo-optreden over diefstal. Desmet, die niet alleen in talloze toneelvoorstellingen te zien was, maar ook in televisieprogramma’s als Amateurs en Vriendinnen, ontving voor haar rol in Hier waak ik vele positieve reacties van de pers.
Hoop op een topper
Voor Out of the Books is het doel bereikt als jongeren toneel een kans geven en inzien dat een voorstelling bezoeken een zinvolle tijdsbesteding is. En vooral net zo leuk is als op café zitten en een goede pint drinken.
De promoavond op 28 oktober werd goed bezocht. Hopelijk trekken de voorstelling net zo een groot publiek aan. Als het project van Out of the Books een succes wordt, hoopt de organisatie op een jaarlijks vervolg. “We hopen dat het een topper gaat worden en de zalen vol gaan zitten” aldus Vermeylen.
© 2015 – StampMedia – Lisa van der Waal
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 14/11/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 14/11/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 14/11/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 14/11/2015