De Gentse hotels doen goede zaken tijdens de feesten, al kiezen de meeste feestvierders voor kamperen of AirBnB. “Ik zou liever start van de Tour de France naar Gent halen”, klinkt het bij vzw Gent Hotels.
De Gentse Feesten, dat is een hele dag en nacht vrolijk feestvieren. Maar als de vuilnismannen van Ivago ’s ochtends plichtsbewust de laatste bewijzen van een avondje feesten wegspoelen, zien we - op enkele verdwaalde die-hards na - toch maar heel weinig feestvierders op straat. Liggen die dan te ronken in de hotelkamers?
Volgens Kurt Neyrynck, voorzitter van vzw Gent Hotels, is het een tweezijdig verhaal. “Onze hotels zijn in het weekend zo goed als volgeboekt, maar in de week kunnen we niet echt van een Gentse Feesten-effect spreken. En al zeker niet in de hotels aan de rand van de stad. Daar zijn nog een heleboel kamers over.
In het verleden probeerde de vzw mensen te lokken met gratis tickets voor theatervoorstellingen, maar dat project was geen lang leven beschoren. “Ik zou liever start van de Tour de France naar Gent halen. Het volk dat naar de Feesten komt kiest eerder voor een camping of reserveert liever een bed bij onze vrienden van Airbnb”, concludeert Neyrynck.
Blaarmeersen: overvolle camping
Neyryncks profetische woorden worden bevestigd op de camping aan de Blaarmeersen. “Er kan geen tent meer bij - onze camping staat propvol!”, klinkt het daar. Heel veel Nederlanders kiezen voor een kampeerplaats aan het Gentse water. “We hebben al een heleboel mensen moeten weigeren. Onze gasten durven al eens luidruchtig te zijn, maar voor één keer vinden we dat niet erg. Op de Gentse Feesten mag hier net iets meer!”
Ook op AirBnB vinden we niet veel vrije kamers meer. Thomas (22) overnachtte in een Karmelietenklooster aan Prinsenhof. Prijs voor één nacht: 109 euro. “Het is er best luxueus en bijzonder rustig, hoewel het klooster vlakbij ’t Gravensteen is. Al werd ik vanochtend vroeg wel wakker van de luidende klokken”, lacht hij.
Veranda op wielen bij cirQ
Om hun levend openluchtmuseum helemaal af te maken plantte vzw cirQ, de organisatie achter Bataclan, een veranda op wielen aan de Willem De Beersteeg. “Voor 120 euro kunnen twee personen bij ons komen overnachten”, zegt Sarah Eyckerman. De klanten slapen in een glazen kooi aan het water. Knal in het midden in de Gentse Feesten. Een fitnesstoestel, een buitendouche en ontbijt op bed maken het concept helemaal af.
“De grens tussen publiek en privaat vervaagt een beetje, al valt het met de privacy nog wel best mee. Enkel de voorbijgangers aan de andere kant van het water kunnen binnengluren.” De moedige slapers die het zaterdagnacht aandurfden vonden het alvast fantastisch. Er zijn overigens nog plaatsen voor de rest van de week.
© 2015 – StampMedia / Mediaraven – tekst: Sander Spanhove, foto: Timothy De Ghouy