Minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) wil meer geld voor haar departement. Op dit moment gaat er veel budget naar Defensie, "maar we mogen de binnenlandse veiligheid niet vergeten", zei ze vanochtend in De Ochtend op Radio 1. We vroegen de mening van drie Antwerpse jongeren die vorig jaar voor het eerst gingen stemmen. "Pak de kern van het probleem aan: investeer in therapie."

© Milan Caignie

Minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V), wil meer budget voor haar departement om de overbevolking aan te pakken in gevangenissen en om straffeloosheid te voorkomen. Ze wil oude gevangenissen langer openhouden en modulaire constructies bouwen binnen bestaande gevangenissen. Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) stelde eerder zelfs voor om een gevangenis te huren in Kosovo – een voorstel dat Verlinden ondertussen niet meteen van de tafel veegt. Drie Antwerpse jongeren die vorig jaar voor het eerst naar het stemhokje trokken, geven hun mening. 

Aaron Meys (21)  

“Justitie is voor mij geen doorslaggevend thema. Het heeft mijn stem bij de verkiezingen van vorig jaar alleszins niet bepaald. Wel vind ik dat straffen op verkrachting te mild zijn. 

Gedetineerden naar een gevangenis sturen in het buitenland vind ik vreemd. Iedereen heeft recht op een humaan verblijf. Zorgen voor meer gevangenissen lijkt me ook geen oplossing. Dat is zoals een extra rijvak plaatsen op de snelweg. Uiteindelijk zal dat ook meer files opleveren, toch?”

“De straffen op verkrachting zijn te mild” - Aaron Meys (21)

Aaron Meys voelt zich niet onveilig op straat, “waarschijnlijk omdat ik een man ben”, zegt hij. “Ik snap wel dat mensen zich onveilig voelen, zoals in het Stadspark bijvoorbeeld. ‘s Nachts ga zelfs ik daar niet naartoe.  

© Milan Caignie

Koan Declercq (19) 

“In Antwerpen voel ik me wel veilig, in andere steden is dat minder het geval. Brussel staat bijvoorbeeld bekend om haar criminaliteit. De media tonen wel alleen de slechte kant van Brussel, waardoor mensen snel vooroordelen krijgen.  

Een veilig gevoel creëren op straat doe je niet met politiepatrouilles of militairen. Je voelt je dan net minder veilig omdat je beseft dat je beschermd moet worden. Meer straatverlichting kan wel zorgen voor een veiliger gevoel.”  

"Meer politie geeft je geen veiliger gevoel, omdat je dan beseft dat je beschermd moet worden" - Koan Declercq (19)

Koan Declercq vindt wel dat het geld in België beter verdeeld kan worden, en er meer budget moet gaan naar de gevangenissen. “De overbevolking kan vermeden worden door straffen te herzien en niet meteen een celstraf aan een misdrijf of misdaad te koppelen, en meer taakstraffen opleggen of veroordeelden onder elektronisch toezicht plaatsen. Maar het belangrijkste lijkt me: pak de kern van het probleem aan. Waarom pleegt iemand een misdaad of misdrijf? Investeer in therapie.” 

Othmane Haddouchi (19) 

“Voor mij is justitie een belangrijk thema. Er mag meer aandacht en budget gaan naar binnenlandse veiligheid. Ook meer grenscontroles kunnen bijvoorbeeld een veiliger gevoel creëren." 

“Migranten die illegaal in het land zijn en een gevangenisstraf uitzitten in België, kunnen dat ook in het buitenland doen” - Othmane Haddouchi (19)

Om die overvolle gevangenissen aan te pakken kunnen leegstaande gebouwen in België gebruikt worden als gevangenissen, vindt Othmane Haddouchi. “Het overplaatsen van gedetineerden naar Kosovo kan nuttig zijn, maar dat lijkt me dan eerder een noodoplossing. Wel kunnen illegalen die nu een gevangenisstraf uitzitten in België, dat ook in het buitenland doen, aangezien ze toch illegaal in het land verblijven. Een grote groep van de gedetineerden heeft bovendien geen Belgische nationaliteit.” 


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 29/03/2025.

vorige volgende