In 2007 vertrok er vanuit Hasselt een Dafalganbusje naar Nederland. Het initiatief van Geneeskunde voor het volk, CM, KWB en de Ziekenzorg wilde zo de aandacht vestigen op de hoge prijs voor paracetamol, het meest verkochte geneesmiddel in België.

Honderden patiënten kochten in het Nederlandse Hulst een doosje Dafalgan voor 50 cent, in plaats van de 4,5 euro dat zo’n doosje in België kost.

Betaalbare medicatie

Ook vandaag nog is paracetamol in België duurder dan in Nederland, waar het gewoon vrij te verkrijgen is bij de drogist. 'Geneeskunde voor het volk', dat in 2007 mee aan het stuur zat van de beruchte Dafalganbus, ijvert niet voor geneesmiddelen in de supermarkt, maar wel voor betaalbare medicatie. De organisatie wijst op een bijkomend schadelijk neveneffect van de volle pot die we in België voor paracetamol betalen: artsen schrijven in de plaats ontstekingsremmers voor. Die worden wel gedeeltelijk terugbetaald, maar veroorzaken dan weer voor maagbloedingen die voor de helft van de patiënten fataal aflopen.

Kiwimodel

Twee bekende maatregelen kunnen geneesmiddelen betaalbaarder maken. Allereerst zijn er de generische geneesmiddelen. Daarnaast is er het kiwimodel dat via openbare aanbestedingen enkel het goedkoopste geneesmiddel laat terugbetalen. Hoe zit het met deze twee systemen in België?

Een studie van de KULeuven uit 2006 toont aan dat België bij de Europese landen hoort met een markt voor generische geneesmiddelen 'in ontwikkeling', de traditionele geneesmiddelen nemen met andere woorden nog meer dan tachtig procent van de markt in. Landen als Denemarken, Polen en Nederland doen het beter met meer dan veertig procent generische geneesmiddelen. Er is in België dus nog ruimte voor verbetering.

De Belgische overheid heeft ook stappen gezet op het vlak van het kiwimodel, in 2006 is er een soort lightversie van het systeem ingevoerd. Voor bepaalde geneesmiddelen werd een openbare aanbesteding uitgeschreven, maar van een algemene toepassing is geen sprake. Medicatie zoals het vaccin voor baarmoederhalskanker en cholesterolverlagende middelen werden wel goedkoper of zelfs gratis.

De afgelopen jaren zijn er in België nog een aantal andere maatregelen genomen die het gebruik van generische en dus goedkopere geneesmiddelen moeten stimuleren. Er is de referentiemaatregel die ervoor zorgt dat zodra een generisch middel beschikbaar is, dit een derde goedkoper moet zijn dan het originele. In praktijk wordt het originele medicijn dus duurder. Daarnaast worden artsen sinds 2006 verplicht een minimum aantal generisch geneesmiddelen voor te schrijven. Ze krijgen ook de mogelijkheid de 'stofnaam' te gebruiken op de voorschriften, waarbij enkel de werkzame stof wordt vermeld, niet de merknaam. Hierdoor kan de apotheker ook generische en goedkopere geneesmiddelen voorstellen, wat bij een voorschrift op merknaam niet mogelijk is. Door een maatregel uit 2010 is paracetamol (bekend onder merknaam Dafalgan) voor pijnpatiënten een stuk goedkoper geworden.

Goedkoopste geneesmiddel

Aan het begin van deze maand zijn de hervormingen nog iets verder gegaan. Sinds 1 april moeten apothekers bij een voorschrift op merknaam de drie goedkoopste geneesmiddelen voorstellen aan de patiënt. Eerder bestond daarvoor geen verplichting. Op 1 mei wordt de regelgeving nog strenger. Voor elk voorschrift voor antibiotica of een schimmelkuur moet de apotheker altijd een van de goedkoopste geneesmiddelen meegeven, ook al is het voorschrift van de dokter op merknaam.

Vijf jaar na datum blijkt de rit van de Dafalganbus naar onze noorderburen dus iets te hebben opgebracht. Het meest verkochte geneesmiddel in België, paracetamol, is alvast veel goedkoper geworden voor patiënten die chronisch pijn lijden. Daarnaast zijn er ook maatregelen genomen om de verkoop van generische geneesmiddelen te stimuleren. Er is op dat vlak dan ook nog veel werk aan de winkel. Toch blijven generische geneesmiddelen duurder in België dan bij onze noorderburen. Een busritje naar Nederland brengt dus nog steeds op.

© 2012 - Koekje bij de koffie - Suzanne Ryvers


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 25/04/2012