FOS Open Scouting, niet te verwarren met het veel grotere Scouts en Gidsen Vlaanderen, is een actief pluralistische jeugdvereniging. Ze tellen 8.000 leden en 50 eenheden. Hun basiswaarden: gelijkwaardigheid, respect voor jezelf, de ander en omgeving en actief bijdragen. “We geloven niet in één waarheid, maar wel in het leren van elkaars houding en levenswijze.”
Femke Decoster is stafmedewerker diversiteit bij FOS Open Scouting. Het bureau voor jongerenzaken, de Ambrassade, moet 450.000 euro besparen. “Hierdoor dreigen thema’s zoals armoede en diversiteit op het overkoepelende niveau op de achtergrond te komen”, waarschuwt Decoster.
Is het belangrijk dat in iedere jeugdbeweging iemand instaat voor diversiteit?
Vanuit de Ambrassade bestaan al werkingsgroepen rond diversiteit en we merken dat het thema overal leeft of begint te leven, maar of er in iedere beweging iemand verantwoordelijk voor zou moeten zijn, kan ik geen eenduidig antwoord op geven. Dat hangt af van werking tot werking
Enerzijds is het een goed idee: ik kan me bijvoorbeeld goed concentreren op diversiteit binnen de werking. Anders kan diversiteit als onderdeel van een groter takenpakket ook een voordeel zijn. Dan kom je misschien sneller in contact met lokale werkingen en kan je op een meer informele manier diversiteitskwesties aankaarten.
Wordt diversiteit soms te veel opgelegd van bovenaf?
Het thema leeft niet overal even sterk, maar het is wel belangrijk dat iedereen een bewustzijn ontwikkelt rond diversiteit. Het lijkt me daarom niet noodzakelijk dit thema op te leggen waar men weinig met diversiteit te maken heeft. Hoewel bewustwording belangrijk blijft. Wat we wel kunnen doen, is contact met anderen aanmoedigen.
Hoe gaat FOS Open Scouting om met een veranderende maatschappij?
Bij FOS Open Scouting loopt momenteel een meerjarenplan rond diversiteit. Het is niet de bedoeling dat iedereen bij ons terecht komt, maar wel dat jongeren elkaar ontmoeten en iets uit die ontmoeting halen.
Op dit moment bevinden we ons in de eerste fase: bewustwording. We ontwikkelden hiervoor het drempelkwartet, een eenvoudig kwartetspel waarin gepeild wordt in hoeverre jongeren bereid zijn rond diversiteit te werken. Hiermee willen we nagaan wat het draagvlak onder de jongeren is.
Als alles goed zit, gaan we binnen de eenheden op zoek naar een lokale partner. In grote steden kan dat gaan om een organisatie die werkt rond armoede. Op die manier hopen we wederzijds leren mogelijk te maken.
Is het volgens jou makkelijker om jongeren met een andere culturele achtergrond aan te trekken voor FOS Open Scouting, dan een jeugdbeweging met een christelijke achtergrond?
Dat denk ik niet. Soms kiezen ouders er zelfs voor om hun kind naar een jeugdbeweging te sturen waar net wél iets van religie aanwezig is. Maar dat wil niet zeggen dat religie geen plaats kan krijgen in onze verenging. We kiezen gewoon niet voor één uitgesproken religie.
Het is bovendien zo dat er binnen onze eenheden, door een open en pluralistische houding, een gezonde reflex bestaat om zich aan te passen aan de noden van jongeren met een andere etnisch-culturele achtergrond. We zien hun bijdrage zelfs als een verrijking.
Valt er een verandering op in de samenstelling van de groepen?
Tot nu toe was iedere activiteit rond diversiteit een succes. We verwachten dus zeker nog een evolutie en merken dat onze groepen er alvast voor open staan. Ik kan er echter nog niet met zekerheid op antwoorden.
We merken wel dat meer mensen zich aanmelden bij het SOM fonds, dat staat voor Solidariteit op Maat en ondersteuning biedt aan maatschappelijk kwetsbare gezinnen en jongeren. De jongeren die hier recht op hebben, volgen we bovendien nauwer op.
Staan jeugdbewegingen automatisch voor inclusie, volgens jou?
Dat is zeker zo in het geval van FOS Open Scouting, dat zit vervat in onze open houding. Er wordt vaak vanuit gegaan dat inclusie een OF/OF verhaal is, in plaats van een EN/EN verhaal. Bij FOS kiezen we voor het laatste.
© 2015 – StampMedia – Flore De Pauw