De populariteit van rugby blijft alsmaar stijgen bij Antwerpse jongeren. Dat is vooral te danken aan verschillende rugbyclubs als Diabolos in Schilde en de Antwerp Rugby Club. Met doelgerichte acties trekken ze jaarlijks de aandacht van jongeren voor het balspel dat uit het Verenigd Koninkrijk is overgewaaid.

Media

Door efficiënte acties hebben verschillende rugbyclubs in Antwerpen veel jongeren gestrikt voor de toch onbekende sport in België. “Onze club kent een groei van tien procent. Maar deze toename is niets in vergelijking met de populariteit van rugby in Wallonië”, vertelt Erik Willemsens van de Antwerp Rugby Club. “Na het wereldkampioenschap in 2007 heeft onze club een enorme toevloed gekend. Dat is vooral te danken aan de media die heel even aandacht hebben besteed aan rugby. Verder horen of lezen wij nooit iets over deze sport. Het is gewoonweg bedroevend”, vertelt persverantwoordelijke van Diabolos Marc Ruiters. “Het is logisch dat wij met onze acties niet alle jongeren kunnen bereiken. Als de media meer aandacht zouden schenken aan rugby, zou de interesse voor deze sport enorm stijgen. Momenteel wordt het zeslandentoernooi gespeeld, maar niemand weet hier iets over.”

Continuïteit

Zowel Diabolos als Antwerp Rugby Club proberen met doelgerichte acties tieners in scholen te bereiken. De talloze reclamecampagnes en evenementen moeten jongeren over de streep trekken. “Het is voor ons heel moeilijk om continu zelf op zoek te gaan naar jongeren. Door geregeld naar scholen te gaan, proberen wij nieuwe jongeren te vinden. Eens we jonge mensen hebben gevonden, moeten wij aan jeugdwerking doen. Zo zorgen wij ervoor dat ze opklimmen tot de seniorenploeg (19-plussers).  Als wij dit niet doen, dunt onze seniorenploeg meteen uit”, vertelt Willemsens. “De kritieke leeftijd ligt rond 17. De meesten haken dan af omdat ze andere dingen willen uitproberen. Ze willen uitgaan en dergelijke. Voor ons is het heel moeilijk die jonge mensen te overtuigen om te blijven.”

Spelregels

Rugby is als een schaakbord waarbij beide teams een muur vormen. Zo kan geen enkele tegenspeler de overkant van het veld bereiken. Bij het duwen tegen de muur moeten de tegenspelers noodgedwongen terugduwen. Zo komen er gaten in de muur vrij en kunnen tegenspelers langs de muur heen glippen. Men wint een punt als de ovale bal over de eindstreep is geplaatst.

Respect en beleefdheid

“Gewelddadigheid is een compleet verkeerd woordgebruik in rugby. Het is een sport met contact waardoor ze gewelddadig lijkt te zijn, maar dat is het absoluut niet”, vertelt Ruiters. “Het zijn vooral ouders die angst hebben van rugby. Maar eens ze de sport van dichtbij hebben bekeken, verdwijnt die angst snel.” Geen enkele andere sport kent zoveel respect voor spelers en scheidsrechter. Alleen de kapitein heeft de toelating om de scheidsrechter beleefd aan te spreken. Doet de kapitein dat niet, volgt onmiddellijk een penalty. Zo maak je jezelf als kapitein niet populair bij de medespelers. Kopstoten, spugen, knietjes of beledigen zijn uit den boze op het veld. “Rugby is terrein veroveren en het is geschikt voor iedereen: man, vrouw, gespierd, tenger, snel of traag. Het is ook een van de veiligste en goedkoopste sporten”, besluit Ruiters.

Meer info:
Antwerp Rugby Club - Schilde Diabolos Rugbyclub - Vlaamse Rugby Bond

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 17/02/2009