Maurice Engelen en Olivier Adams; al 26 jaar vormen ze samen Praga Khan. Buiten Europa beruchter dan in eigen land. De twee hebben al optredens in de Verenigde Staten, Tokio en een Glastonbury festival op hun palmares staan. Zaterdagavond speelden ze op Genk on stage.

Jullie zijn al 26 jaar bezig met Praga Khan. Dat is al een lange tijd. Hebben jullie niet de behoefte gehad nieuwe projecten op te starten of andere wegen in te slaan?

Maurice Engelen: "Ja. We hebben ook al veel andere projecten gedaan. Zo hebben we net vier theatertours achter de rug. En we zijn nog steeds bezig met ons sideproject 'Lords of Acid'. Daarbovenop maken we ook muziek voor videogames en films, zoals Ben X. We raken dus zeker niet verveeld."

Jullie creativiteit raakt niet uitgeput?

Olivier Adams: "Onze ideeën raken wel op, maar er komen altijd wel weer nieuwe in de plaats."

Hebben jullie zelf nog een drukke festivalzomer voor de boeg?

Olivier: "We hebben zeker geen tijd te veel. We spelen deze zomer op Belgische festivals in augustus, september en oktober. We zijn ook bezig aan een nieuw album. Eens dat materiaal klaar is, struinen we de VS terug af."

Hoe kijken jullie eigenlijk terug op 26 jaar Praga Khan?

Olivier: "Ik denk dat we blij kunnen zijn met wat we bereikt hebben. Ik ben vooral trots op ons succes in het buitenland. Een lange tijd waren we zelfs bekender in het buitenland dan in België. In de VS stonden twee nummers van ons in de top 40 en toen had hier nog niemand van ons gehoord. Pas na tien jaar kwamen we hier ook aan de bak."

Maurice: "Welke Belgische band kan trouwens zeggen dat hij heeft gestaan op Glastonbury festival, in de Tokio Dome en wereldwijd platen heeft gekocht? Niet veel."

Willen jullie ooit nog stoppen met Praga Khan?

Olivier: "Aan alles komt een einde, maar voorlopig zijn we nog lang niet uitgespeeld. We zitten nog boordevol plannen en ideeën. Stoppen is nog niet aan de orde."

Maurice: "Het grappige is dat bands waar wij vroeger naar opkeken, zoals The Rolling Stones en TC Matic nog steeds optreden. De ene comeback volgt de andere op. Ik vind dat inspirerend."

Hebben jullie tips voor startende groepjes die nu op Genk On Stage staan?

Olivier: "De muziekwereld is erg hard veranderd. Toen wij met Praga Khan begonnen einde jaren tachtig was het internet nog niet zo belangrijk. Vroeger moesten we zelf nog op zoek naar een platenlabel en naar een manager. Nu is er met de sociale media een heel andere aanpak nodig. Een aanpak waar wij geen verstand van hebben."

Maurice: "De enige tips die we kunnen geven zijn: doe je best en geef niet snel op. Geniet er vooral van."

Zijn jullie van plan om vandaag zelf nog wat concertjes mee te pikken op Genk On Stage?

Maurice: "Ik wil heel graag Arno nog zien. Hij is toch wel een voorbeeld. Het grote nadeel is wel het slechte weer. Het regent. Dat komt de sfeer niet ten goede."

Olivier: "Maar, weet je, we hebben ervaring met dit soort weersomstandigheden. Miezerige regen, die niet snel stopt en waar je toch helemaal nat door wordt… Maar daar is niks aan te doen. We kunnen er niet onderuit."

© 2014 - StampMedia - Cato Beljaars; foto's: Magali Merzougui


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 28/06/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 29/06/2014