Mensen die hun leven wijden aan het steunen van hun idolen? Daar is niets mis mee, volgens Professor Sportwetenschappen Filip Boen. In het najaar brengt de professor het boek ‘Iedereen Supporter! Het groepsvirus in ons’ uit. Antwerpsupporter Hans (25) getuigt over supportersliefde.

“Clubliefde ontstaat uit een combinatie van factoren”, vertelt Professor Filip Boen, verbonden aan de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven. Later dit jaar brengt hij over het thema het boek Iedereen Supporter! Het groepsvirus in ons uit bij Uitgeverij Vrijdag. “Uit mijn onderzoek bij Belgische voetbalfans blijkt dat de ligging van een club de belangrijkste reden is waarom mensen fan worden van een bepaald team. Specifieke spelers, gedenkwaardige overwinningen en familietradities spelen ook mee.”

Antwerpse clubliefde

Hans Du Jardin (25) uit Merksem is een fervent voetbalfan van Antwerp FC. “Toen mijn vader stierf, werd de club nog belangrijker voor mij. Hij zat iedere match naast mij te supporteren, daaruit is mijn clubliefde gegroeid. Als ik later kinderen heb, zal ik ze zeker meenemen naar de matchen.”

Hans ziet The Great Old dan ook als één grote familie. “Het is met mijn job niet zo gemakkelijk elke match te volgen maar ik probeer zeker bij alle thuismatchen te zijn”, vertelt Hans. “Als ze winnen ga ik in het rood-wit naar mijn werk. Mijn collega’s supporteren vaak voor andere clubs. Het is altijd leuk om ze een beetje uit te dagen.”

“Voor mijn club doe ik alles”, vervolgt Hans. “Antwerp FC is mijn leven. Ik ga ermee slapen en ik sta ermee op. Het is voor mij iets dat constant in mijn hoofd speelt. Al mijn vrienden zijn supporters van Antwerp dus voor hen is het heel normaal dat ik er zo mee bezig ben. Elke voetbalploeg heeft wel enkele diehards.”

Doodskisten

Volgens professor Boen pronken superfans graag met hun verbondenheid met een succesvol team. “Op de ochtend na AA Gent - Club Brugge kan een Brugge-supporter in een straat met Gent-supporters zich onderscheiden door de Brugse vlag uit te hangen na een klinkende overwinning. Voor sommige fans is de verbondenheid met de club zelfs een zaak van leven én dood. Er zijn fans die willen dat hun doodskist in de clubkleuren is.” In België biedt een begrafenisondernemer die mogelijkheid bijvoorbeeld aan voor KRC Genk-supporters.

Toch valt er niet altijd plezier te beleven aan supporter zijn. Naast successen zijn er ook vaak nederlagen te verteren. “Wanneer een ploeg verliest, zal er de volgende ochtend veel minder gesurft worden naar de clubwebsite dan wanneer die gewonnen heeft. Fans proberen op die manier de confrontatie met het verlies van hun club te vermijden. Hoe fanatieker een supporter, hoe sterker hij of zij reageert op de resultaten van zijn ploeg. Bij een overwinning zal hij of zij de koning te rijk zijn, maar bij verlies zal zijn wereld op instorten staan.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuwsblad online op 30/06/2017

vorige volgende