(ExtraSport) Terwijl kampioen Racing Genk moeite heeft om een constante in hun prestaties te leggen, probeert er na Vossen en andere De Bruynes opnieuw een jongeling uit de Genkse jeugd door te breken in het eerste elftal. Zijn naam: Stef Peeters. Deze naam zal bij de meesten onder jullie (nog) geen belletje doen rinkelen. Maar als het van hem afhangt zal daar spoedig verandering in komen.

Stef Peeters, geboren in 1992, leerde zijn eerste voetbalpasjes bij Nevok Gruitrode, een plaatselijke tweedeprovincialer. Al snel werd duidelijk dat hij meer kon dan al zijn ploeggenoten en Genk merkte hem dan ook snel op. Op zevenjarige leeftijd verruilt Peeters Gruitrode voor Racing Genk waar hij vanaf de U-7 alle jeugdreeksen zal doorlopen. Stef ontwikkelt er zijn technisch, fysisch en tactisch vermogen en leert er voetballen op een hoger niveau.

Vista en traptechniek
Naarmate de jaren verstreken, werd het steeds duidelijker dat Peeters over de kwaliteiten beschikt van een middenvelder. Hij werd dan ook gevormd voor deze positie. Stef doorliep door de jaren heen ook verschillende jeugdreeksen van de Belgische nationale ploeg maar een vaste waarde werd hij er niet. Bij Genk ging het hem wel voor de wind en hij werd op zestienjarige leeftijd al overgeheveld naar de beloften waarin hij onder andere nog samenspeelde met Thibaut Courtois. “Zijn goeie vista in combinatie met zijn goede traptechniek en balbehandeling behoren tot zijn sterkste punten “, aldus Michel Ribeiro, jeugdtrainer van Genk. “We waren ook altijd heel tevreden over zijn mentaliteit. Maar natuurlijk heeft hij ook nog een aantal werkpunten. Zo moet hij nog werken aan zijn snelheid en hij moet ervoor zorgen dat hij af en toen niet te veel hooi op zijn vork neemt. Daarmee bedoel ik dat hij niet te veel de bal moet opeisen. Maar mits wat geduld en elke dag goed trainen maakt hij misschien wel kans om ooit door te breken in het eerste elftal”, besluit Ribeiro.

A-kern
Trainer Mario Been hevelde Peeters sinds kort over naar de A-kern van Racing Genk. Zo zat hij al één keer op de bank voor de wedstrijd tegen Lokeren en mocht hij al proeven van het allerhoogste niveau door de verplaatsing mee te maken voor de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea. “Dat was een unieke ervaring”, zegt Peeters. “In de spelerstunnel lopen tussen spelers als Fernando Torres en Nicolas Anelka geeft een echte kick. Jammer genoeg heb ik na de wedstrijd geen truitje kunnen bemachtigen.”

Maar de vraag is of Been hem ook naar de A-kern zou gehaald hebben als het vlot draaide bij Genk en als er niet zo een hoge blessurelast was. Want hoe je het ook draait of keert, een trainer zal zelden naar de jeugd grijpen als hij zijn volle kern ter beschikking heeft. Tenzij je een uitzonderlijk groot talent bent natuurlijk. Het is nu aan Stef om het tegendeel te bewijzen door zich elke dag te tonen op training zodat Been niet meer om hem heen kan.

Profcontract
Verschillende clubs zoals Anderlecht en het Franse Lille toonden vorig seizoen al interesse in Peeters, maar hij besloot om te blijven. Een goede keuze zo blijkt, want Genk bood hem onlangs een profcontract aan wat hem twee jaar aan de club bindt met optie voor nog eens een extra jaar. Peeters zal dit contract eerstdaags ondertekenen. Hij combineerde tot voor kort het voetbal nog met studies aan de Xios Hogeschool Limburg, maar school zal na het ondertekenen van zijn profcontract slechts bijzaak worden voor hem.

Racing Genk staat bekend om zijn uitstekende jeugdopleiding en er zijn Peeters al een aantal andere spelers voorgegaan uit de eigen opleiding die in de eerste ploeg doorbraken. Denk maar aan Jelle Vossen, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Timothy Durwael. Misschien kunnen we de nu nog onbekende Stef Peeters binnenkort aan dit lijstje toevoegen. De toekomst zal het uitwijzen.

© 2011 – Extrasport – Dennis Moonen