Rock Olmen was afgelopen weekend aan zijn 24ste editie toe. Steeds weer prijken Belgische bands op de affiche en vaak ook kleine, zeer interessante internationale acts. Verdeeld over drie podia, met daarop tien artiesten en afsluitend een DJset. Het festival kwam traag op gang, maar eenmaal vertrokken werd het nog een erg mooie avond.

Rock Olmen begon vrijdag in de vroege namiddag. Het festivalterrein in de deelgemeente van Balen is niet erg groot, maar wel mooi gevuld met gezellige eet- en drankstandjes.

Voor Elephant was er nog niet al te veel volk. De lokale punkband had met wat meer publiek absoluut een geweldig feestje hebben kunnen bouwen. De aanwezigen bleven jammer genoeg op grote afstand van het podium staan. Er waren uiteindelijk wel een paar enthousiastelingen die even uit de bol gingen: een actieve en vooral zeer enthousiaste starter van de dag.

Brutus, de dag ervoor nog op Boomtown en de week ervoor zelfs op Dour, stond op zijpodium ‘De Stoot’. Het publiek kwam enthousiast binnengestroomd en kreeg een sterke performance te zien. Brutus maakte het publiek al wat losser. De frontvrouw van de band werd er gelukkig van – we kregen zelfs een bedankje om te blijven staan.

Winnaars Humo’s Rock Rally

Rond half zeven was het tijd voor een publiekstrekker: Warhola. De winnaars van Humo’s Rock Rally, mooi geprogrammeerd op het hoofdpodium. Het publiek bleef weer op afstand, maar je zag ze toch nog genietend kijken naar de band. De band zelf speelde een zeer genietbaar concert. Het terrein begon intussen ook wat meer vol te lopen – de werkdag zat er nu ongetwijfeld op.

Op zijpodium ‘De chapel’, ook letterlijk een kapel, mocht Midnight Swim het startschot geven. De belangstelling was groot, en terecht: zij waren één van de finalisten uit ‘De Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel. Langzaam maar zeker slopen de fans richting podium. Wijl de avond viel, de dranktent goed vol liep er heel wat mensen genoten van de avondzon. The Spectors mochten rond acht uur zorgen voor een relaxte sfeer. De leuke dreampop liedjes werden gesmaakt, al bleven de meeste mensen gewoon liggen in het gras.

Headliners

De headliners kwamen in zicht, maar eerst nog een optreden van Little Trouble Kids. Zoals de presentator het aankondigde: noise rock voor neurotische mensen. De vlag dekt de lading: behoorlijk opmerkelijk optreden, waarbij het publiek toch wel mee was. Een ideale opwarmer voor de eerste headliner van de avond, meteen de enige internationale band: Revere. De belangstelling was groot en al vanaf het eerste nummer was het publiek mee. Het enthousiasme was terecht: een spetterend concert dat we niet snel zullen vergeten.

De tweede headliner, The Sore Losers, deden wat we verwachtten: ze speelden Rock Olmen plat. Het terrein leek zelfs even te klein voor deze heren. Een geweldige afsluiter van het hoofdpodium. Maar er stond nog één artiest te wachten: Psycho 44 stond op ‘De Stoot’ en zoals verwacht was dat podium net wat te klein voor deze heren. Hun harde punkrock draaide uit tot een uitbundige afsluiter van de dag.

Rock Olmen was een festival waar het publiek wat trager op gang kwam, maar eenmaal vertrokken werd het nog een erg mooie avond. De organisatoren losten de verwachtingen helemaal in, zijnde “eigenzinnig, alternatief en vernieuwend, maar bovenal super gezellig met steengoede muziek”. We kijken alvast uit naar de 25ste editie, waarbij we toch wel iets speciaals mogen verwachten.

© 2014 – StampMedia – Niki Vanbuel


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 30/07/2014