Ons nationale mannenrugbyteam, de Zwarte Duivels, boekt de afgelopen jaren steeds betere resultaten. In maart dwongen ze promotie af naar divisie 1A, de hoogste Europese afdeling. Dat biedt een kans op kwalificatie voor het Wereldkampioenschap dat in 2019 in Japan plaatsvindt. Nicolas Meeus is een Zwarte Duivel. Een gesprek met hem over rugby in België, de kansen van onze nationale ploeg om zich te kwalificeren voor het WK, en zijn vrijwilligerswerk in Argentinië.

Nicolas Meeus (30) speelt al zo’n tien seizoenen voor rugbyclub Kituro in Schaarbeek. De Waalse verdediger speelt ook bij onze nationale rugbyploeg de Zwarte Duivels. Die boekt de laatste jaren steeds meer successen. In maart promoveerde ze zo naar de hoogste Europese groep. Die afdeling bevindt zich net onder de Six Nations, waartoe de toplanden , Frankrijk, Ierland, Italië, Schotland en Wales behoren. In 2019 vindt het WK rugby in Japan plaats, en België maakt dankzij haar promotie kans om zich daarvoor te kwalificeren. “Al wordt dat wel erg moeilijk. Er zal namelijk onder andere tegen Georgië, Rusland, Spanje en Roemenië gespeeld moeten worden. Allemaal tegenstanders met meer ervaring dan wij. Mathematisch is het dus mogelijk om naar het WK te gaan, maar het wordt zeer moeilijk. We gaan er in ieder geval alles aan doen om toch te winnen. Goed nieuws is wel dat een derde plaats in de groep kans biedt op kwalificatie via een barragewedstrijd”, aldus Nicolas Meeus.

Ondanks de goede resultaten van de Belgische rugbyers, blijft de sport in België toch vrij onbekend. “Al is dat de laatste jaren zeker verbeterd. Toen we steeds meer begonnen te winnen, zag je de media-aandacht vergroten. Ineens kwamen er verschillende zenders langs. Er stonden camera’s langs en zelfs op het plein. Niet enkel de Waalse zenders - want rugby blijkt vooral populair in Wallonië - maar ook enkele Vlaamse media kwamen een kijkje nemen. Zo was Sporza er, maar er was ook schrijvende pers aanwezig. Dat was een beetje raar voor ons in het begin, maar ook aangenaam natuurlijk.”

Dat rugby in België niet de populariteit heeft van bijvoorbeeld voetbal, heeft niet enkel te maken met media-aandacht, maar ook met geld. “Zo valt er met rugby helemaal niet veel te verdienen. Rugbyspelers in België zijn niet professioneel. De enigen die redelijk betaald worden, zijn de trainers. Verder zijn er weinig subsidies voor de sport. De overheid doet voorlopig vrij weinig. Er circuleren vooral regionale subsidies, die niet erg indrukwekkend zijn.”

Het Belgische rugby probeert met het weinige geld wel steeds hogerop te geraken. De nationale ploeg bewijst dat dat lukt.  Het afgelopen jaar promoveerden ze en maken ze mathematisch kans op het WK in Japan. Naast die ambitie, heeft Meeus ook andere doelen. Zo verbleef hij het afgelopen jaar in Argentinië, waar hij deelnam aan een sociaal project: ‘Botines Solidarios’. Dat project werd opgericht door Ignacio Corleto, een voormalige Argentijnse rugbyspeler. “Ik gaf onder meer lessen rugby in moeilijke wijken en gevangenissen in Buenos Aires. Een fantastische ervaring, waarin ik de positieve impact van rugby op jongeren gezien heb. Ik wil dan ook zelf een soortgelijk project realiseren in België in de nabije toekomst. Verder wil ik nog genieten van mijn laatste jaren als speler, wil ik doorgaan met mijn passie en zo binnen enkele jaren ook trainer worden”, sluit de Zwarte Duivel af.

© 2017 – StampMedia - Lars Aussems

---

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 11/01/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 11/01/2017