Op het wereldkampioenschap ontmoeten de Rode Duivels Rusland op het voetbalveld. De Belgen treden met veelbelovende ploeg aan. Maar wat maakt de Rode Duivels sterk en wat weten we eigenlijk over onze tegenstander Rusland? Vladimir en Patrick, respectievelijk Russisch en Belgisch, verklappen ons een beetje over hun nationale ploegen. “Als ploeg moeten we vechten.”

Zondag om 18u treden de Rode Duivels aan tegen Rusland. Zoals iedereen wel al zal weten, won België tegen Algerije. De Russen speelden op hun beurt gelijk tegen Zuid-Korea, na een flater van doelman Akinfeev (foto). Vladimir (57) uit Sint-Petersburg en Patrick (60), eigenaar van de bruine Antwerpse kroeg De Hovenier, verklappen ons een beetje over hun nationale ploegen, voornamelijk, wie en wat moeten wij in het oog op 22 juni houden.

Belgen sterk in de breedte

“De Rode Duivels zijn goed, ze spelen voor en met elkaar, ze zijn vrienden – een hecht team”, zegt Patrick. “Sterk in de breedte: allemaal kunnen zij een aanval opzetten. De Russen moeten bang zijn en schrik van ons hebben. Als ploeg moeten we vechten, als team moeten we streven naar een doel en ons doel is Rusland verslaan!”

De Rode Duivels spelen ze in grote buitenlandse ploegen. Neem Eden Hazard: “net een artiest en kunstenaar op een voetbalveld die heel artistiek, mooi en uniek speelt. En Vincent Kompany is het hart van de nationale ploeg”, zegt Patrick, “een echte aanvoerder van de ploeg die wel los bij de mensen kan maken.”

Momenteel heeft de Russische ploeg geen enkele speler op gelijke voet met Hazard. “Dat moeten we toegeven,” aanvaardt Vladimir, “maar er zit toch een potentieel waarmee Europa wellicht nog niet bekend is. Onze grootste troef zijn jongens die kunnen openbloeien. Ik denk dat als de sterren juist zullen staan, een aantal van jonge onbekende spelers zullen knallen. Ik heb hoge verwachtingen van Oleg Shater, nummer 17, en Alexander Kakorin, nummer 9.” Voorzichtig deelt Vladimir het met ons, “maar ik vermoed dat Witsel en Lombaerts het al met Marc Wilmots over hen gehad hebben”, lacht hij.

Sovjetunie en heldenmoed

Vladimir is een echte, doorwinterde voetbalsupporter. “Sinds de jaren 70 heb ik geen WK-match gemist”, herinnert Vladimir zich. “Toen ik een kind was, geloofde ik dat onze nationale ploeg, toen nog Sovjetunie, bij de besten van de wereld zou kunnen eindigen, en zo was het. We hadden sterke voetballers, onze ploeg was de kampioen van de vriendschappelijke voetbalmatchen. De wereld was bevreesd voor ons”, aldus Vladimir.

Het Sovjetsysteem was heel goed op het vlak van sport. “Het kon de echte vechters opvoeden, vooral door het speculeren op de angst. De schrik voor het verliezen was enorm groot. Ofwel werd je een held, ofwel ging je van schaamte door de grond. De tijden van de heldenmoed, verlangen naar glorie en ‘het sterven ten koste van hun leven, als een trouwe soldaat’ zijn blijkbaar voorbij”, zucht Vladimir.

Don Fabio Capello

Volgens Vladimir zou de psychologie van de Sovjetmens de ploeg sterker kunnen voorbereiden. “De noodzaak van een strenge coach zit diep in de Russische mentaliteit. Het is goed dat de huidige Russische ploeg al bijna 2 jaar door don Fabio Capello getraind wordt. Hij brengt de dingen op orde en houdt de touwtjes stevig in handen. Geen amateur, maar wel een man die volledig te vertrouwen is. Met hem heeft Rusland de WK-kwalificatiepoule gewonnen.”

Wat hij van de match tegen België verwacht? “In de Sovjettijden zou ik wel meer zeker zijn van de sterkte van onze nationale ploeg, maar vandaag de dag hoop ik op een wonder en gelijkspel. Maar als we België eventueel overwinnen, zal het een groot succes voor ons zijn.”

© 2014 – StampMedia – Alisa Nadezhkina