Nog tot 20 september loopt de tentoonstelling ‘Schijn Bedriegt, Françoise Pétrovitch in dialoog met collecties van LAAC en Frac Nord-Pas de Calais’ in het Lieu d’Art et Action Contemporaine, of kortweg het LAAC, in Duinkerke. Door een samenwerking met Françoise Pétrovitch biedt het LAAC een nieuwe invalshoek op eigen collecties.

Françoise Pétrovitch specialiseert zich in het maken van grote gewassen tekeningen, schilderijen, sculpturen, aardewerk en video’s. De kunstenares werkt met verschillende thema’s, waarbij kinderen, jongeren en dieren telkens centraal staan in haar wereld. Kwetsbaarheid en afhankelijkheid zijn de twee grote thema’s die Pétrovitch gebruikt in haar werk.

Aquarel met vlekken

Zoals mensen kunnen zien op haar tekeningen en schilderijen, maakt Pétrovitch haar werk op basis van aquarel met vlekken. De werken van Pétrovitch vertellen hoe zij de wereld ziet op de dag van vandaag. “Ik kan mijn verhaal beter vertellen met tekeningen dan met woorden”, vertelt Pétrovitch. “Het geeft de fijne details weer van het verhaal.”

Een video van Françoise Pétrovitch beschrijft hoe ze verlaten stadjes heeft opgefleurd. Pétrovitch trok voor inspiratie naar plekjes in het midden van Frankrijk. Die stadjes heeft ze opgefleurd door figuurtjes te schilderen op vensters. ait bracht ook extra kleur en sfeer mee.

Warhol, Appel en César

Buiten de tijdelijke tentoonstelling van Françoise Pétrovitch, biedt het LAAC zijn eigen vaste collecties aan. Daarbij zet het LAAC een aantal symbolische werken in de kijker. Car Crash van Andy Warhol, Appel Circus van Karel Appel en Valise Expansion van César zijn de drie uithangborden van de tentoonstelling. Anderzijds bevinden zich vooraanstaande werken uit de belangrijkste kunststromingen van 1950 tot 1980 in de vaste collectie.

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157655048626981

De tentoonstelling van Françoise Pétrovitch loopt nog t/m 20 september in het LAAC in Duinkerke.

© 2015 – StampMedia – tekst en foto’s: Milou Verstappen