In het Genkse sportcentrum vond zaterdag 19 maart de BV-cup plaats. Bekende Vlamingen verloren van 'De Sfeerboys', een ploeg bestaande uit kansarmen. ACV-Limburg wil met sport het armoedeprobleem aankaarten en achtergestelden opnieuw integreren in de samenleving.

ACV-bijblijfconsulent Mufasa Harraq traint sinds september De Sfeerboys. Een team van 'Bekende Vlamingen' en 'BeleidsVormers' nam het op tegen andere 'BV's', mensen met een 'Beperkt (financieel) Vermogen'. De ploeg ontstond uit een samenwerking tussen CAW Sonar en KRC Genk.

De instelling en de voetbalclub willen zo minderbedeelden helpen. Naast trainen voor de wedstrijd werden De Sfeerboys klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Ondertussen werken een aantal ploegleden of volgen ze een opleiding.

Winnaars

Op het veld bewezen De Sfeerboys wat ze waard zijn. Met 4-1 versloegen ze de BV-ploeg met onder andere Jean-Marie Pfaff en de Genkse cultuurschepen Anniek Nagels.

De Sfeerboys maken ook deel uit van de Belgian Homeless Cup (BHC). Die werd vorig jaar gewonnen door de Antwerp Streetboys. Zij verdedigden België op de Homeless World Cup (HWC), het WK voor dak- en thuislozen. Ze behaalden toen de twaalfde plaats in Rio de Janeiro.

Strijd tegen armoede

Op deze manier vestigt het ACV de aandacht op de armoedeproblematiek. "Met het bestaande beleid komt het geld niet bij diegenen die het nodig hebben. Dit komt omdat deze mensen de regels vaak niet begrijpen", zegt secretaris ACV-Limburg Luc Punelle.

"Lokale besturen moeten ondersteund worden in hun armoedebestrijdingsbeleid. Er heerst al 20 jaar armoede in België. Dit moet stoppen", vindt Punelle.

Geen ver-van-mijn-bedshow

Armoede is niet langer een ver-van-mijn-bedshow. Limburg telt 1.030 werkloze gezinshoofden en 19.019 Limburgers hebben een betalingsachterstand. In 2009 kende Vlaanderen nog steeds 9.507 thuislozen.

Ervaringsdeskundige armoede van VDAB Marleen Koch staat volledig achter het initiatief. Bij de aanvang van de wedstrijd riep ze op om minderbedeelden beter te ondersteunen.

© 2011- StampMedia/Xios - Goele Theunis