Tijdens de Hasseltse Jeneverfeesten vond op zondag 16 oktober de vijftiende kelnerwedloop plaats. Winnaar Kris Millen van De Spaenjerd won zijn gewicht in jenever, bijna 77 kilo.

De Kelnerwedloop aan het Molenpoortplein zorgde tijdens de 22e Hasseltse jeneverfeesten voor heel wat sfeer. De deelnemende kelners kregen bij iedere doortocht een luid applaus. Tussendoor danste het publiek met wat jenevertjes vrolijk mee op de schlagermuziek.

Pijn aan polsen

Kelner Niki deed voor de eerste keer mee. “Normaal sta ik in de keuken, maar met het andere personeel besloten we samen mee te doen. Het voelde vrij zwaar aan onze polsen en ellebogen. Het was zeker vermoeiend.” Anderzijds vond Niki dat de toeschouwers ook eens konden zien dat het een zware job is. Met een peloton van kelners was het vaak drummen om elkaar voorbij te steken. De kelners mochten namelijk niet lopen, hoogstens snelwandelen. “Ik geloof dat ik als tiende eindigde.”

Prestigestrijd

Hasselt kreeg een zonnige dag, dus de kelners kwamen bezweet aan. “De kelnerwedloop springt er tijdens de jeneverfeesten altijd uit”, zegt Joris Lambrechts van de afdeling sport van Hasselt. “Vele Hasseltse cafés zijn vertegenwoordigd. Het is bijna een prestigestrijd geworden. De kelnerloop is inderdaad wel meer sfeer dan sport. Toch organiseren wij het. We werken vaak samen met de afdeling cultuur en bij dit evenement namen wij de organisatie voor onze rekening.” De sportraad zette zich die dag zelfs vrijwillig in om het evenement te doen slagen.

Gewicht in jenever

Kris Millen won de wedstrijd. De kelner kwam het eerste aan en zijn glaasjes op het dienblad waren nog het meest gevuld. Hij kreeg zijn gewicht in jenever. Jammer voor hem dat het ‘gene dikke’ is, grapte Lambrechts nog. Millen won uiteindelijk 58 flessen Hasseltse jenever.

© 2011 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, foto’s: Magali Merzougui en Pauline Poelmans