Nog tot zondag vindt de 40ste editie van het ‘Sfinks Mixed festival’ plaats. In Boechout is er wereldmuziek voor jong en oud, een marktje, eten van over de hele wereld en veel volk. “Het is een veelbelovend festival voor jong en oud."

Dit jaar is het de 40ste editie van het ‘Sfinks Mixed festival’. Headliners zijn Bart Peeters en Jan Leyers uit eigen streek, Cheikh Lo (Senegal), Bunny Wailer (Jamaica), en Mashrou ‘Leila (Libanon) zetten wereldmuziek in de kijker.

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157654026008243

Diversiteit

Ieder jaar is op Sfinks enorm veel diversiteit aanwezig. Vrijwilligers, marktkramers uit verschillende landen, wereldmuziek, bezoekers van jong tot oud,... Iedereen krijgt de kans om andere culturen te ontdekken, muziekstijlen te leren kennen en vooral de sfeer op te snuiven.

Juderon Boyutu Soze (46) is afkomstig uit Brazillië en woont sinds 2002 in België. Hij doet aan capoeira, een Brazilliaanse vechtdans waarbij twee mensen tegen elkaar strijden met een groep muzikanten erom heen. “Ik kom ieder jaar naar Sfinks om mensen van verschillende culturen te leren kennen. Ik maak er dankbaar gebruik van om capoeira bekender te maken”, vertelt hij.

Sfeer

Mensen komen naar Sfinks om de goede sfeer op te snuiven en te genieten van muziek, maar ook om de rust op te zoeken. Marriëtte Van De Velde en Irma Proost (allebei 71) komen hier al jaren graag: “We zijn bij Sfinks terecht gekomen omdat we ooit het café hebben gehuurd voor een evenement en in ruil daarvoor als vrijwilliger hebben gewerkt”, vertelt Proost. “Sfinks is aangenaam en kindvriendelijk."

Sinds Sfinks gratis is, lokt het festival nog meer volk dat gewoon nieuwsgierig is. De organisatie streeft er ook naar om het festival duurzaam te maken. Tal van vrijwilligers worden ingezet om dit festival ook proper te houden. Inspanningen die de bezoekers appreciëren: “Betalen of niet: de sfeer is hier het belangrijkste”, besluit Boyutu Soze.

© 2015 - C.H.I.P.S StampMedia - Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 24/07/2015