Een bevallige makelaarster gaat de kijker voor in een happy house. De beelden gaan de blogscène rond en in korte tijd is iedereen in de ban van het betere Belgische exportproduct: Shindu. Enkele maanden later staan ze aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke stap in hun carrière.

In de Belgische muziekscène woedt volop een eightiestrend in de muziek, zo leerden we Teddiedrum en The Magician kennen. Beschouwen jullie jezelf als één van de voortrekkers van het genre?
Christopher D'Have:
“Wij hebben onze eigen visie op muziek. We zijn geen voorstander van de hokjesmentaliteit. Iedereen wil ons momenteel in het nu-discogenre duwen. We begrijpen die keuze, maar we zijn er geen voorstander van. De rode draad in onze muziek is inderdaad die typische eighties sound, maar we zijn geen pioniers op het vlak.”

Zijn jullie met Shindu de weg van de nu-disco ingeslagen, omdat het genre zwaar gehypet wordt?
(in koor):
“Nee, dat is echt een bewuste keuze.”
Tine Vanwijnsberghe (aka Chibi): “We waren alle drie al fan van eightiesmuziek. Ik heb het nummer Happy House van Siouxsie And The Banshees uitgekozen om te coveren en we wisten meteen dat die sound snor zat, hype of niet.”

Happy House werd de hemel in geprezen. Nog niet overvallen door de angst om een one-hit wonder te worden?
Christopher:
“Happy House heeft een ware vogelvlucht genomen. Die hype in nationale en internationale media heeft ons wel wat overdonderd. Er spookten allerlei vragen door ons hoofd als: ‘Gaan we dit nog kunnen overtreffen?’ en ‘Gaan we voort op dat succesrecept of slaan we een andere weg in?’ Het waren geen makkelijke keuzes om te maken.”
Chibi: “We hebben natuurlijk geen glazen bol, maar het is wel de bedoeling dat het niet bij dit ene hitje blijft en dat de kwaliteit van ons toekomstig werk Happy House evenaart of zelfs overtreft.”

Is het de bedoeling om nog covers uit te brengen?
Christopher:
“Absoluut niet. Die cover van Siouxsie And The Banshees wilden we absoluut doen. Misschien was het een risico, maar aan de andere kant wisten we dat de aandacht groot zou zijn bij een geslaagde cover. Daar was het ons om te doen: mensen prikkelen en verwachtingen creëren voor wat nog komen gaat.”

Voor die cover hebben jullie samengewerkt met Sebastiaan Vandevoorde van Moonlight Matters. Is het de bedoeling dat jullie in de toekomst nog met hem zullen samenwerken?
Maxime Abbenbroek:
“Het is door die samenwerking dat we momenteel in het nu-discohokje worden geduwd. Het legt ons geen windeieren, maar we willen evolueren naar iets meer dansbaar.”
Chibi: “We willen het electropopgenre verkennen. Echte songs, bestemd voor op de dansvloer.”

Shindu is de eerste Belgische band die bij het Franse Kitsuné, het ultieme hipsterlabel, is ondergebracht. Hoe zijn ze bij jullie terechtgekomen?
Christopher:
“Sebastiaan van Moonlight Matters met wie we samen in de studio zaten, had al contacten bij Kitsuné. Hij had zelfs al enkele tracks doorgestuurd. Wij waren op zoek naar een label om onze eerste single te droppen en we hebben Happy House doorgestuurd. Het bleek een schot in de roos.”

De samenwerking met Kitsuné was eenmalig. Al besprekingen op til met andere platenlabels?
Maxime:
“We kunnen een primeur geven. Onze tweede track is klaar en zal begin januari uitgebracht worden bij een Duits label. Het wordt opnieuw een EP met verschillende remixen. Welk Duits label houden we nog even geheim.”

Een tijdje geleden vertelden jullie dat je Shindu graag naar een hoger niveau zou tillen. Hoe zien jullie dat?
Chibi:
“We gaan vooral live optreden. Nu is het nog een combinatie van een dj-set en een liveperformance, maar dat moet evolueren naar een volledige liveperformance met alles erop en eraan.”

Iets met danseressen?
Chibi:
(lacht) “Geen idee. Dat zien we nog wel.”
Maxime: “Nu zijn we volop in de weer met nieuwe nummers. Zodra we van onszelf vinden dat we een volledige liveset waardig zijn, bekijken we de mogelijkheden.”
Chibi: “Als er dan nog budget over is, kunnen we eventueel gaan voor die danseressen. Maar extra budget of niet, met mij zal er sowieso gedanst worden!”

Vroeger stonden jullie bekend als Static & Greedy. Shindu boort een heel ander publiek aan. Missen jullie de ouderwetse fuifzalen niet?
Christopher:
“Met het project Static & Greedy zijn we begonnen als pubers. Na een tijd heb je alle zalen en clubs gedaan. We groeiden eruit en vroegen ons af hoe we ons project muzikaal naar een hoger niveau konden brengen. Zo zijn we bij Shindu terechtgekomen.”
Maxime: “Vorige week moesten we draaien als Static & Greedy in Brugge en het was leuk om te doen. We gaan Static & Greedy niet meer actief promoten, maar als er iemand vraagt om te draaien, nemen we het graag in overweging.”

Tot slot: Christopher heeft ooit gezegd dat jullie graag met Shindu in de ruimte zouden willen optreden. Wat is de ongewone link tussen Shindu en de ruimte?
Christopher:
(lacht) “Ik heb dat waarschijnlijk eens gedroomd, want ik denk niet dat er een link is. Ik kan trouwens veel originelere plaatsen bedenken dan de ruimte.”
Chibi: “Geef mij maar een tropisch strand!”

© 2011 – StampMedia – Fernand Van Damme