Sien Depoortere (25) is master in de Klinische Psychologie en Toerisme. Ze is de oprichter van Toerisme voor Autisme: een jonge onderneming die zich inzet voor meer autismevriendelijk toerisme in Vlaanderen en mogelijk op termijn ook daarbuiten. Zo kan vliegen met autisme bijvoorbeeld heel stressvol zijn en daar wil Sien zich voor inzetten.
Het komende jaar streeft de experte naar het autismevriendelijk maken van de Belgische luchthavens. “Iedereen heeft recht op vakantie en ontspanning, maar voor mensen met autisme is dit vaak een hele uitdaging en hierin wil ik graag verandering brengen”, vertelt Sien trots.
Amsterdam heeft voor haar een voorbeeldfunctie. Daar worden al rondleidingen georganiseerd op de luchthaven voor mensen met autisme. Dit initiatief wil ze graag in eerste instantie overbrengen naar de Belgische luchthavens. “Om mijn plannen te kunnen realiseren heb ik eerst de steun nodig van de luchthavens: ze moeten geïnteresseerd geraken in dit project. Ik hoop dat ik dit jaar nog een samenwerking met hen kan realiseren, zodat mensen er in de zomervakantie van 2019 al gebruik kunnen van maken.” Wat er concreet gaat gebeuren, ligt nog open, maar haar ideeën zijn veelbelovend.
Comfortabel op de luchthaven
Volgens Sien Depoortere kan een aantal aandachtspunten de luchthavens autismevriendelijker te maken. “Enerzijds kan men, naar Nederlands voorbeeld, rondleidingen organiseren. Op die manier kunnen mensen met autisme enige tijd voor hun vlucht al kennismaken met de luchthaven en de verschillende stappen die ze moeten doorlopen. Denk maar aan inchecken op de luchthaven, bagage afgeven, security en het vinden van de juiste gate”, zegt ze.
Ook zou ze graag visuele stappenplannen ontwikkelen voor dit proces, zoals zij in samenwerking met de provincie Antwerpen al voor twintig andere attracties deed. Die stappenplannen maken opnieuw duidelijk wat iemand met autisme allemaal kan verwachten van een reis via de luchthaven en welk gedrag van hem of haar verwacht wordt. Die plannen kunnen ze gebruiken om hun reis voor te bereiden.
Sien Depoortere: “Onderzoek toont aan dat een dergelijk hulpmiddel deze mensen kan helpen om minder stress te ervaren. Mensen met autisme hebben immers veel nood aan structuur en voorspelbaarheid. Die vallen weg, eens zij in een nieuwe en onbekende omgeving komen.”
"Duidelijke communicatie met pictogrammen heeft een positieve invloed op het welbevinden van mensen met autisme"
Daarnaast zijn er nog een heleboel aanpassingen die ter plaatse kunnen gebeuren. “Duidelijke communicatie aan de hand van pictogrammen, het ter beschikking stellen van een snoezel- en stille ruimte hebben een positieve invloed op het welbevinden van mensen met autisme.” (Snoezelen is een doelgericht, selectief aanbieden van zintuiglijke prikkels in een sfeervolle omgeving volgens eigen keuze en tempo aangepast aan individuele behoeftes en mogelijkheden – definitie van Digitale School Katho Pho Tielt, red.)
Assistentie
Het lijkt Sien interessant om het personeel dat in contact komt met de mensen een opleiding te laten volgen, waarbij zij leren hoe ze kunnen omgaan met mensen met autisme. “Deze mensen hebben vaak nood aan een aangepaste vorm van communicatie die niet altijd vanzelfsprekend is voor mensen zonder autisme.”
Door deze opleiding aan te bieden beschikken ze over de nodige vaardigheden om zich in degelijke situaties zekerder te voelen. “De organisatie hiervan zou ik, indien mogelijk, graag op mij nemen”, vervolgt Depoortere.
Wie wil bijdragen aan dit project kan mailen naar Sien: contact(at)toerismevoorautisme.be
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 10/08/2018