Door de week is het Hongaarse Siofok een spookstad vol verlaten campings en leegstaande hotels uit de jaren tachtig of negentig. Maar in vakantieperiodes komt de plek tot leven op vrijdag en stromen de toeristen toe. Onze reporter Lisa-Marcella (22) legde de plek vast op beeld.

Siofok is een stad in Hongarije aan de zuidkust van het Balatonmeer. Gekend onder de bevolking als de feeststad en ook meest populaire bestemming voor vakanties. Volgens cijfers van 2004 telt Siofok ongeveer 23.700 inwoners. Het is een kleine stad van maar liefst 124,7km².

Door de week is Siofok een spookstad, maar in het weekend wordt het overspoeld door toeristen voor een strand en/of feestweekend. Op vrijdagavond leidt dat voor een surreëel beeld wanneer stereotype families en troepen dronken jongeren zich beginnen te vermengen.

Horden politieagenten patrouilleren er ’s nachts om toeristen te intimideren of zelf de vakantieganger uit te hangen onder het afdak van de Subway’s broodjes keten. In tegenstelling tot de lokale bevolking, die heel respectvol en vriendelijk is, zorgen toeristen elk weekend voor overlast. Voor de inwoners zit er niets anders op dan mee doen aan de gekte. Het biedt hen een bron van inkomsten.

Kortom, wie wil uitgaan zonder verantwoording, schaamteloos een stripper aangapen of dagen non-stop drinken: dat kan in Siofok.

© 2015 – StampMedia – Lisa-Marcella Ben Fallah