(PIDMAG) De Belgische wetgeving past zich niet snel genoeg aan. Ook al zijn ze schadelijk voor de gezondheid en werken ze verslavend, toch vallen 164 nieuwe drugs nog onder de noemer 'legaal'. Elk jaar komen daar zo’n 60 à 70 nieuwe soorten bij.
Enkele synthetische drugs, of 'designerdrugs', waaronder fenylethylamines en tryptamines, blijken eenvoudig te verkrijgen via het internet.
Chocolade
Fenylethylamine is een stof die, in kleine hoeveelheden, voorkomt in het lichaam van mensen die lijden aan de stoornis ADHD. De verbinding zit ook in chocolade, kaas en rode wijn. De stof wordt verwerkt in pillen die bekend staan als stemmingsverbeteraar en in een middel tegen depressie.
Tryptamine wordt gebruikt in geneesmiddellen tegen migraine. Wanneer het in drugs verwerkt wordt, brengt het een verdovend effect teweeg bij de gebruiker.
Niet strafbaar
Producenten van deze drugs zoeken vaak een manier om de wet een streepje voor te zijn en ze te ontduiken. Ze verwerken psychoactieve stoffen tot nieuwe drugsvarianten die nog niet erkend worden door de overheid.
Het handelen in en bezitten van deze ‘designerdrugs’ is in België niet strafbaar. Kurt Anseeuw, medisch diensthoofd van de spoedgevallen in het Stuivenbergziekenhuis van Antwerpen, vermelde in 2012 al dat de Belgische wetgeving niet snel genoeg anticipeert op de nieuwe soorten drugs en dat het opsporen ervan stroef verloopt.
Partydrugs
Enkele drugs, waaronder 4-MA, MDPV en 2CB, werden wel al opgenomen in de Belgische wetgeving en zijn dus ondertussen verboden. Deze drugs brengen heel wat gevaren met zich mee: ze kunnen slapeloosheid veroorzaken, afkicksyndromen, bad trips, paranoia of hallucinaties. Een te grote dosis kan de dood tot gevolg hebben.
4-MA, ook wel 'rommeldrug' genoemd door artsen, is een vervuilde afgeleide van speed. Vooral in het uitgaansleven in de Belgische grootsteden is de drug erg geliefd. Ook MDPV, de bekende ‘bath salts’, is net zoals Benzo Fury en 2CB een stimulerende drug die euforie of verhoogde alertheid kan opwekken.
© 2013 – StampMedia - Stef Vananderoye en Valerie Schreurs
Dit artikel werd eerst gepubliceerd in de iPad-editie van PIDMAG 4.
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 05/06/2013