De Gentse Feesten zijn pas ingeluid en de spoeddienst van het AZ Sint-Lucas draait op volle toeren. 'Het zijn voor ons ook Gentse Feesten', luidt het aan het onthaal.
Dokter Marijke Van der Plaetsen spreekt van een verhoogde waakzaamheid: “De Feesten zijn niet zo’n dankbare periode voor de spoedafdeling. Onze afdeling ligt vlak bij het stadscentrum waar het allemaal gebeurt. Patiënten worden dus sneller bij ons binnengebracht.”
Die patiënten waren met meer dan dertig tijdens de eerste 24 uur van de Gentse Feesten. Daarbij kwamen nog achttien ziekenhuiswagenopnames in de Feestenzone. Tweederde van de gevallen werd slachtoffer van slagen en verwondingen, anderen hadden last van snijwonden. Zowat alle patiënten waren geïntoxiceerd. “Dat zijn de gevaarlijkste patiënten”, zegt Van der Plaetsen.
Lastige dronkaards
“Je kunt die mensen niet bevragen en weet dus ook niet wat er met ze is gebeurd. Ze kunnen gevallen zijn of in elkaar geslagen en daaraan letsels overhouden die voor ons niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Iemand die half bewusteloos is, kan ons ook niet vertellen hoeveel hij gedronken heeft, daarom doen we een bloedtest”, verklaart Van der Plaetsen.
Voor die patiënten wordt een soort routine gevolgd. “Ze hebben een bed nodig, moeten in de juiste positie liggen en om de twee uur gecontroleerd worden. Het zijn lastige patiënten. Ze plassen vaak hun bed onder, lopen weg of zijn verbaal agressief.” Volgens de dokter zijn er ook steeds vaker jongeren bij die de gevolgen van binge drinking moeten uitzitten.
Hoe de Feesten overleven
Het warme weer is een zegen voor de Feesten, maar een vloek voor de dienst: feestvierders dragen open schoenen waardoor snijwonden door glas op straat schering en inslag zijn. Alcohol in de zon is ook niet de beste combinatie en ongeveer 150.000 bezoekers per dag zorgen voor een drukte die niet voor iedereen even verdraagbaar is: velen worden onwel. Van der Plaetsen geeft tips om de Feesten te overleven:
“Tussen 12 en 16 uur slaat de zon het hardst toe. Bescherm je ertegen met zonnecrème en een pet.”
“Als je niet goed tegen de drukte kunt, ga dan niet in een gesloten ruimte zitten.”
“Ook moet je voldoende water drinken. Misschien is het een goed idee om elk glas alcohol met een glas water af te wisselen.”
© 2013 - StampMedia / Mediaraven - Wided Bouchrika