Start 2 wil jonge werklozen, die via tewerkstellingsprojecten geen job vonden, een tweede kans geven. Het project begeleidt veertien jongeren gedurende zes maanden met als doel: werk vinden. "Dankzij Start 2 kreeg ik mijn motivatie terug."

Wat moet je doen als je door slechte begeleiding, of een samenloop van omstandigheden, lange tijd geen job vindt? Voor veertien jongeren uit het Genkse biedt ‘Start 2’ een oplossing. Het project begeleidt de jongeren gedurende zes maanden met als doel: werk of een werkgerelateerde opleiding vinden.

“Ons project focust vooral op jongeren die via bestaande tewerkstellingsprojecten er niet in slaagden om werk te vinden”, vertelt Bart Soons, jobcoach bij de dienst tewerkstelling GAOZ van de stad Genk. Maar liefst één op vijf jongeren vindt geen job. “Instellingen zoals de VDAB proberen jonge werklozen aan een job te helpen, maar heel wat onder hen hebben niet het juiste profiel voor openstaande vacatures”, voegt projectbegeleider Juan Reyes toe. Lees: ze zijn niet geschikt voor de aangeboden jobs, of ze zoeken die jobs niet.

“Vaak hebben de bestaande tewerkstellingsprojecten niet genoeg tijd om specifiek de problemen van deze jongeren aan te pakken”, vervolgt Soons. Maar soms ligt het ook aan de jonge werkzoekenden zelf. “Sommigen hebben bijvoorbeeld een gebrek aan motivatie.”

Niet wat de arbeidsmarkt zoekt

Dat is mogelijk een gevolg van de vele mislukkingen die ze meemaken. “Ik kreeg nooit een reactie op mijn sollicitaties”, vertelt Vidal (21), die deelneemt aan het project. “Na de zoveelste afwijzing verlies je je motivatie.”

Heel wat werkzoekende jongeren ondervinden ook een grote afstand tot de arbeidsmarkt, wat het zoeken van een job nog moeilijker maakt. “Sommigen hebben bijvoorbeeld geen diploma”, voegt Soons toe.

Individuele begeleiding op lange termijn

‘Start 2’ wil die problemen aanpakken door gedurende zes maanden de jongeren te begeleiden. “Ze leren in een eerste fase zichzelf en hun zwaktes kennen”, legt projectbegeleider Reyes uit.

In een tweede fase werkt het project met de jongeren aan die zwaktes. “We leren ze bijvoorbeeld op tijd komen”, legt Soons uit. “En we werken aan hun sollicitatieskills”, voegt Reyes toe.

Sport en werk vinden?

Ten slotte staat sport centraal in het project. “Het leert de jongeren omgaan met regels”, vertelt Reyes. “Maar het leert hen ook omgaan met verliezen waardoor ze mentaal sterker worden en meer zelfvertrouwen krijgen.”

Wat de jongeren precies van sport leren, verschilt van persoon tot persoon. “Sporten leert me hoe ik in teamverband moet werken met anderen”, vertelt Emre (23). “Maar het maakt me ook fit waardoor ik niet meer kan stilzitten en actief op zoek ga naar een job.”

Het project, een samenwerking tussen de stad Genk, jeugdwelzijnswerking Gigos vzw, De Uitdaging, de VDAB en het OCMW Genk, hoopt veertien jongeren aan een job geholpen te hebben. Voor vier onder hen was het project al succesvol. Drie jongeren vonden al een job en eentje nam na positieve toelatingsproeven dienst in het leger.

© 2016 – Stampmedia – Matthias Vanherle



Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 06/04/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 06/04/2016