Jongere werknemers in Nederland zouden steeds vaker last hebben van een burn-out. Ook in België blijkt burn-out bij jongeren een toenemend probleem met ernstige gevolgen te zijn. De behandeling ervan is dan ook een langdurig en niet te onderschatten proces.

In Nederland zouden 20% van de burn-outslachtoffers onder de 32 jaar zijn. Ook in België treft burn-out steeds meer startende werknemers. Dat is een tendens die volgens Luc Swinnen, arts en internationaal gerenommeerd stressconsultant, de afgelopen vijf jaar aan een opmars bezig is. “Burn-outs zie je meer en meer. Vroeger was dat vooral bij oudere werknemers en bij contactberoepen. Nu zien we burn-outs overal en steeds meer bij mensen op jongere leeftijd”, zegt Swinnen.

Ernstige gevolgen

In opdracht van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg werd in 2010 onderzoek verricht naar burn-out bij de Belgische beroepsbevolking. Hieruit werd duidelijk dat burn-out in 32% van de gevallen voorkomt in de leeftijdscategorie tussen 45 en 55 jaar. Dit is echter in tegenspraak met enkele andere studies die aantonen dat eerder jonge werknemers met burn-out te kampen krijgen. Daarom vragen de onderzoekers van de FOD om voorzichtig om te gaan met deze cijfers. In het onderzoek waarschuwt men dat burn-out een reëel gezondheidsprobleem is met ernstige gevolgen voor de gezondheid van de werknemers, de bedrijven en de maatschappij.

Swinnen verricht samen met zijn internationaal netwerk van vermaarde stressspecialisten jaarlijks onderzoek naar burn-out in België: “Wij hebben wetenschappelijke vragenlijsten uitgestuurd naar 105.000 mensen in bedrijven en op de werkloosheidsmarkt. Uit de antwoorden blijkt dat 15% van de werknemers risico loopt op een burn-out en dat 9% van de mensen onder de 32 jaar er last van heeft", vertelt Swinnen. "Dat is enorm veel op die leeftijd want deze mensen staan aan het begin van hun carrière", aldus Swinnen.

Energie is op

“Een burn-out is een langdurige chronische vorm van stress die erop wijst dat de energie van mensen op is. Slachtoffers ervan kunnen niet slapen, hebben pijn en angstklachten, isoleren zich van de realiteit en hebben totaal geen energie meer. Tenslotte leidt een burn-out tot een heel laag zelfbeeld waarvan sommige mensen zelfs nooit helemaal genezen”, vertelt Swinnen. Diverse factoren in onze complexe maatschappij, die steeds meer verwachtingen stelt tegenover de werkende mens, kunnen aanleiding geven tot burn-out. Dat kinderen al van jongs af aan aan het werk worden gezet, is volgens Swinnen één van die factoren. Verder ziet Swinnen de sociale media als moderne foltertuigen omdat deze ervoor zorgen dat werk overal mee naartoe genomen kan worden. Ten slotte denkt Swinnen dat de onheilspellende berichtgeving in de media omtrent werk, pensioen en belastingen zeker ook een rol speelt.

Anders leren denken

Het behandelen van een burn-out is een langdurig en niet te onderschatten proces dat op verschillende manieren aangepakt moet worden. De individuele behandeling bestaat voornamelijk uit anders leren denken, minder perfectionistisch leren zijn en het zelfbeeld terug opkrikken. “Dat is een proces van gemiddeld een half jaar. Nadien is het nog twee jaar opletten dat je niet hervalt”, zegt Swinnen. Ook in bedrijven kan er veel gedaan worden: “Burn-out meten in het bedrijf, de collegialiteit optimaal houden en vooral de werknemers de kans geven op een normaal en gezond leven. Een van de buffers tegen burn-out is immers een gezond en evenwichtig familiaal leven”, concludeert Swinnen.

© 2013 – StampMedia – Laura Lefever


Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 15/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 15/03/2013