Menig voorbijganger zal hem al hebben zien staan op het Stadsplein in Genk: een acht meter hoge stier van staal. Het beest stelt de Griekse oppergod Zeus voor en hoort bij een gezamenlijk project van kunstenaar Koenraad Tinel en schrijver Stefan Brijs.

De twee kunstenaars gaan de komende tijd met het project Vertel Genk vertel op zoek naar bijzondere verhalen. Ze willen de Genkenaren ertoe aanzetten hun waargebeurde, ontroerende of ongelooflijke verhalen met hen te delen. Deze vertellingen gaan Tinel en Brijs omzetten in een voorstelling en tentoonstelling op C-Mine in het voorjaar van 2013.

Bedenkingen

Toch hebben heel wat mensen bedenkingen bij het kunstwerk. "Ik vind dat het niet kan dat de geslachtsdelen van de stier open en bloot te zien zijn. Er lopen hier ook kinderen rond en dat is te expliciet", vindt Genkenaar Chris Beets. Anderen hebben dan weer geen idee waar het kunstwerk voor staat. "Ik weet niet wat de bedoeling is," zegt passant Willy Van der Kerken, "maar het kunstwerk op zich is wel mooi. Het mist wel een likje verf om te passen in het moderne stadscentrum", vindt Van der Kerken.

Knap gemaakt

De Genkse kunstenares Mariek Vanbuel kijkt met een artistieke blik naar de stier en heeft een milder oordeel. "Het kunstwerk is heel knap gemaakt", zegt ze. "Er mag wat mij betreft trouwens meer hedendaagse kunst tentoongesteld worden, dat geeft meer uitstraling aan een stad."

© 2012 - StampMedia - Tekst: Antonino Musso, foto: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg – online op 21/07/2012