Deze week vieren we de Week van de Verpleegkundige. De aandacht gaat dan uit naar alle verpleegkundigen die dag in dag uit zorgen voor de patiënten in ons land. Fleur Geuens (22) uit Wuustwezel werkt als laatstejaarsstudent verpleegkundige in een ziekenhuis en getuigt.

Je bent studente verpleegkunde. Hoe komt het dat je voor deze opleiding hebt gekozen?

Fleur Guens: “Ik zorg met liefde voor mensen, luister graag, maar heb vooral een groot hart. Mensen helpen is mijn grote passie. Ik heb voor deze opleiding gekozen, omdat die veel mogelijkheden biedt naar werk en verdere ontwikkelingskansen toe. Het geeft voldoening als patiënten een glimlach op hun gezicht krijgen als je nog maar hun kamer binnenkomt.”

Welke praktijkervaring deed je al op in de zorg?

“Er zijn verschillende ziekenhuisafdelingen waar ik stage heb gelopen. Zo heb ik ervaring opgedaan met mensen van verschillende leeftijden en met verschillende zorgnoden. Ik deed stage op de afdeling pediatrie, bij de jongsten van de samenleving. Maar ik heb ook op verschillende afdelingen met volwassenen gewerkt, zoals de afdeling met longziekten, de afdeling revalidatie, het dagziekenhuis en de dienst intensieve zorgen.”

“Er zijn ook enkele afdelingen voor oudere zorgvragers waar ik ervaring kon opdoen. De gewone geriatrie is zo’n afdeling. Maar ook de psychogeriatrie waar ze vooral ouderen met psychische problemen helpen en de orthogeriatrie waar de diensten orthopedie en geriatrie samenwerken. Ik deed ook stage bij een COVID-testdorp en binnenkort start ik met mijn laatste stageperiode op de afdeling orthopedie en traumatologie.”

Wat maakt dat de afdeling intensieve zorgen het best aansluit bij jouw talenten?

“De afdeling intensieve zorgen is een dienst die heel gestructureerd is en dat is iets waar ik veel behoefte aan heb. Die afdeling triggert je expertise continu. De ziektebeelden zijn heel uiteenlopend en daardoor word je steeds aangezet tot nadenken. Ik merk dat mensen vaak denken dat deze dienst druk en chaotisch is en dat is het soms ook wel, maar over het algemeen verloopt het gestructureerd en dat geeft een bepaalde rust.”

“De afdeling intensieve zorgen lijkt druk en chaotisch, maar in het algemeen verloopt het gestructuurd” - Fleur Geuens (studente verpleegkundige)

Hoe kunnen jouw taken er op zo’n werkdag uitzien?

“Ik neem regelmatig parameters, dat is onder andere het nemen van de bloeddruk, polsslag en temperatuur. Ik help ook met bloedafnames, infusen prikken, hygiënische zorgverlening, medicatie toedienen, stalen nemen, wondzorg, hartfilmpjes maken en nog veel meer. Sommige handelingen, bijvoorbeeld een extubatie (verwijderen van een beademingsbuis, red.), mag je alleen doen als je een bijzondere beroepstitel hebt. Voor de erkenning van zo’n bijzondere beroepstitel moet je een aanvullende opleiding volgen in die specialisatie. Zelf volg ik momenteel de bacheloropleiding in de verpleegkunde. Daar mag je naast de vele zelfstandige taken ook regelmatig artsen assisteren, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een infuus in een grote ader in de hals.”

Wat is het mooiste dat je hebt meegemaakt als verpleegkundige in opleiding?

“Het mooiste is dat ik mezelf heb gevonden, mezelf heb zien groeien en heb kunnen ontplooien als verpleegkundige en van mijn passie mijn beroep mag en kan maken. Patiënten vertellen mij soms: “Het doet wat met een mens als je elke ochtend en avond opnieuw zo vrolijk binnenkomt”. Dat zijn geluksmomentjes.”

“Je bouwt een band op met patiënten en dat maakt het afscheid bij een overlijden niet alleen moeilijker, het geeft ook een hartverwarmend gevoel om te zien wat je voor een patiënt betekent hebt. Vooral als dat bevestigd wordt als een patiënt op zo’n kwetsbaar moment woorden van dankbaarheid uitspreekt.”

Welke boodschap geef je jouw patiënten graag mee?

“Het is oké als het even niet lukt om voor jezelf te zorgen of als het even niet meezit. Ik zorg graag voor jou wanneer je het even niet of niet meer kan. Laat je maar helpen. Zorgen voor jou is wat ik het liefste doe!”

Wat zou volgens jou binnen de zorg moeten veranderen?

“Ik vind dat er meer tijd naar onze patiënten moet gaan. We zitten vaak meer achter de computer dan bij onze patiënt, wat ik erg jammer vind. Technologie zou ons naar mijn idee daarbij kunnen helpen en het makkelijker maken, waardoor wij als verpleegkundigen de tijd die we op de computer besparen, kunnen investeren in onze patiënten. Bodylotion smeren, sieraden aandoen, haren in een vlecht of dergelijke doen, zijn zaken waar we nu moeilijk tijd voor vinden en daar kan dan wel tijd voor vrijgemaakt worden. De patiënt moet op de eerste plek staat, daarna pas het dossier op de computer. Maar soms zijn elektronische patiëntendossiers ingewikkeld of is het tijdrovend om alle taken in te geven. Als er een oplossing kan komen om het proces op de computer te versnellen, zou dat heel waardevol zijn voor de patiënten.”

“De patiënt moet op de eerste plek staat, daarna pas het dossier op de computer” - Fleur Geuens (studente verpleegkundige)

 Wat zijn jouw toekomstplannen na het afstuderen?

“Ik wil graag van mijn passie mijn beroep maken en starten op de dienst intensieve zorgen. Na verloop van tijd lijkt het mij een mooie vervolgstap om mentor te worden voor studenten en hen te mogen begeleiden in hun groeiproces in de opleiding. Daarnaast zal ik mijn kennis en expertise blijven vergroten door opleidingen en vormingen te volgen, want ontwikkeling is iets waar ik veel waarde aan hecht.”

Wat wil je zeggen tegen mensen die dromen van een carrière als verpleegkundige?

“Aan hen zou ik graag willen adviseren om te gaan doen wat ze graag doen, hun grenzen te verleggen en dromen na te jagen in de zorg. Laat niemand je vertellen dat je niet kan of niet moet verder studeren of omscholen, want als je doet wat bij je past, dan lukt het vaak wel. De zorg is zoveel meer dan het letterlijke ‘zorgen voor’. En weet dat je vaak met een glimlach de dag van een patiënt kan goedmaken.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 26/03/2023.

vorige volgende