Op donderdag 16 oktober was het in heel Europa ‘Restart a heart’-day, een sensibiliseringcampagne om te leren reanimeren. In Brussel was er een heuse flashmob, in Antwerpen gaven studenten Medical Management Assistant aan alle geïnteresseerden een snelcursus reanimatie op de AP Hogeschool. “Je kan nooit iets fout doen – voor je het weet, redden je handen een leven.”

De Belgische Cardiologische Liga en de Belgian Resuscitation Council organiseerde donderdag voor de tweede keer ‘Restart a heart’-day in België. Het doel is om het grote publiek aan te leren hoe men een hart moet herstarten als iemand een hartstilstand heeft en hoe men de zeer lage overlevingskansen na een hartstilstand kan verhogen.

Hogere overlevingskans bij reanimatie

Elk jaar krijgen ongeveer 400.000 Europeanen een hartstilstand, waarvan 350.000 buiten het ziekenhuis. Een hartstilstand kan zich overal voordoen: op straat, op de werkvloer, tijdens of na een intense fysieke inspanning,… Op dit ogenblik overleeft minder dan één slachtoffer op tien. Onderzoek heeft aangetoond dat reanimatie binnen de twee minuten de overlevingskansen van een slachtoffer met meer dan zestig procent kan verhogen.

“Reanimatie is belangrijk”, bevestigt Erik De Vadder, spoed- en MUGverpleegkundige van het ZNA Jan Palfijn Merksem. De Vadder is ook lid van het Belgische B-fast team, dat o.m. Medical Care Training geeft voor volwassenen en kinderen. Hij organiseerde, samen met de derdejaars Medical Management Assistant van de AP Hogeschool, een reanimatiesessie in de binnenagora van campus Meistraat in Antwerpen.

“Ik ben vorig jaar eerder toevallig in het project gerold en was toen net te laat om nog iets te organiseren. Als Medical Care Trainer en spoedverpleegkundige weet ik uit ervaring dat reanimatie cruciaal is in het overlevingsproces van een patiënt met een hartstilstand. Helaas zijn er weinig mensen die echt iets doen als het er op aankomt”, weet De Vadder.

“Iedereen kan het”

Tot een week geleden konden de studenten van het derde jaar Medical Management Assistant niet reanimeren. Zij kregen van Erik een cursus reanimatie en konden daarna zelf aan de slag. Een week later geven zij de les. “Wij willen graag ons steentje bijdragen en onze handen uit de mouwen steken om zoveel mogelijk mensen te leren reanimeren“, vertelt Joke De Wachter, student Medical Management Assistant. Dat bewijst dat

Iedereen - groot of klein, jong of oud - kan reanimeren. Al hadden niet alle aanwezigen het even goed begrepen. Op de vraag wat hij zou doen als hij een bewusteloos persoon vond, antwoordde een student: “Wegrijden en hopen dat iemand anders hem zal helpen!”

“Dat willen we met deze actie juist de kop indrukken”, repliceert De Vadder. “Deze week hebben nog 2 mensen een hartaanval overleefd omdat, op het moment dat wij met de MUG aankwamen, omstaanders al bezig waren met de reanimatie. Een hartstilstand kan iedereen overkomen, ook jijzelf. En jij zou ook graag hulp willen als jou iets overkomt, toch? Je kan bovendien nooit iets fout doen als je iets doet. En voor je het zelf beseft, hebben jouw handen een leven gered”, besluit De Vadder.

© 2014 – StampMedia – tekst: Lien Van Doorslaer, foto’s: Ange Nsanzineza


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 17/10/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 17/10/2014