Enkele Antwerpse studenten hielden drie jaar geleden Capitant boven de doopvont, een organisatie die tot doel heeft om studenten kennis te laten maken met de financiële wereld. Medeoprichter Christophe Van Wichelen legt uit vanwaar die noodzaak kwam.

Het klinkt misschien wat anachronistisch in een tijd waar 'de markten' synoniem geworden zijn voor het absolute kwaad. Maar volgens Christophe Van Wichelen ontstond Capitant als invulling op een bestaand hiaat. "Medeoprichter Lucas Stoops en ik waren begonnen met beleggen", zegt hij. "Dat bleek veel moeilijker dan gedacht. In onze zoektocht naar meer informatie ontdekten we dat er in Vlaanderen geen organisatie was die ons kon helpen." Samen met drie medestudenten van Universiteit Antwerpen besloten de twee dan maar om zelf iets op te richten.

Met een vijftien pagina's tellend dossier stapte het vijftal in oktober 2010 naar de Dag van de Tips van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs (VFB). De Antwerpse economiestudenten spraken er verschillende mensen aan en van het een kwam het ander. In mei 2011 organiseerden ze onder de toenmalige naam Capital Antwerp hun eerste evenement.

Stagecultuur

"Het doel was en is nog altijd om studenten te informeren. In de opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen of Handelsingenieur krijg je heel veel theoretische kennis voorgeschoteld, maar wordt er niets aan de praktijk getoetst. Dat vonden we heel jammer", zegt Christophe. "De financiële wereld staat veel verder van de gemiddelde student dan je zou denken. De meeste studenten vinden het wel interessant, maar weten er eigenlijk bitter weinig over."

Capitant wil dus enerzijds bijdragen aan meer kennis over de financiële wereld. Hiervoor organiseert het praktische workshops zoals 'Hoe start ik op de beurs?' en debatten of lezingen over financiële thema's. Anderzijds wil Capitant de brug maken tussen de academische wereld en de bedrijfswereld. Een van de manieren is om de stagecultuur in Vlaanderen meer te doen inburgeren. "In Nederland doet praktisch elke student een stage omdat het een meerwaarde heeft", zegt Van Wichelen daarover.

Gat

"Onze sterkte is dat we proberen uit te leggen wat er is misgegaan op de financiële markten", verklaart Christophe. "Veel vooroordelen spruiten voort uit een gebrek aan kennis. De financiële markten zijn essentieel voor onze economie. Zonder het investeren van geld in de bedrijfswereld valt de economie op zijn gat."

Christophe raakte tijdens de fascinerende lessen van professor Deceuster in het eerste jaar geïntrigeerd door de financiële markten. Hij was zo benieuwd dat hij zijn spaarcenten gebruikte om de eerste stappen op de beurs te zetten. Met scha en schande leerde hij zijn weg kennen. "Soms heb je geluk, dan weer brute pech."

Toekomst

Christophe kijkt met een roze bril naar de toekomst van Capitant: "Het is heel leuk om te zien hoe we exponentieel groeien. Na Antwerpen en Leuven richten we onze pijlen nu in de eerste plaats op Gent en Brussel." Na TEW volgt hij dit jaar nog een opleiding Maritieme Studies. Daarna wil hij aan de slag in de financiële wereld. "Het zal in ieder geval pijn doen om Capitant uit handen te geven. Als ik volgend jaar ga werken en er niet meer dag in dag uit mee bezig kan zijn, zal dat heel raar zijn."

© 2013 - StampMedia – Lander Kennis


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 28/01/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 28/01/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 28/01/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 28/01/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 28/01/2013