(Erasmix) De Vlaamse hogescholen en universiteiten lanceren in samenwerking met KBC en softwarebedrijf Tapptic de veilingsite Stukot.be. Ouders die hun zoon– en/of dochterlief op kot laten gaan, moeten daarvoor diep in de buidel tasten en daar wil Stukot.be een handje bij helpen. Van droogkasten, tafels, bedden, koelkasten, kookboeken tot bureaustoelen: er is voor ieder wat wils tegen een prijsje.

Stukot.be is het kleine zusje van Stubooks.be, een website waar studenten sinds twee jaar oude cursussen en boeken kunnen kopen en verkopen. Momenteel telt Stubooks.be meer dan 14.000 gebruikers met een aanbod van 370.000 schoolboeken. Een succes dus, reden te meer om nu ook een platform op te richten voor kotmeubilair.

'Kotmateriaal wordt net zoals cursussen slechts gedurende een korte tijd gebruikt en verkeert dan ook vaak in uitstekende staat', zegt Niels Helsen, initiatiefnemer en het brein achter dit project. 'Onze ambitie is om net zoals Stubooks.be, waarmee we twee jaar geleden gestart zijn, snel uit te groeien tot een platform waar studenten tegen een eerlijke prijs het juiste materiaal voor hun kot kunnen vinden.'

Tweedehandsmeubelen online kopen

Een kot inrichten met tweedehandsmeubilair is meer regel dan uitzondering voor de meeste studenten. Maar dat er een onlineplatform bestaat om die meubels te kopen en te verkopen klinkt ze nog onbekend in de oren.

Cédric Brichau, 19 jaar, Digital Media en Design in Kortrijk:
'Mijn kot was eigenlijk al voor een groot deel ingericht: het bureau, het bed en de kast stonden er al. De spullen die ik dan nog heb gekocht, kwamen vooral uit Ikea. Hoeveel ik er aan uitgaf, weet ik niet meer. Maar ik probeer het wel zo goedkoop mogelijk te houden. Ik zou het zeker overwegen om mijn meubilair online op Stukot.be te kopen.'

Ysys Denutte, 19 jaar, Psychologie in Leuven:
'Dit jaar heb ik 250 euro uitgegeven aan een kast en een bureau. Het jaar daarvoor spendeerde ik 300 euro aan een zetel en basic spullen zoals keukengerei. De versiering en andere kleine dingetjes haalde ik bij Ikea, Expo en Casa. Ook mijn oma en mijn vriendje gaven me veel meubilair, van kastjes tot een salontafeltje. Eigenlijk zijn het vooral spullen van hen die hier staan.

Marijn Goossens, 19 jaar, Audiovisuele Kunsten in Brussel:
'Ik heb in totaal niet meer dan 100 euro aan meubels uitgegeven. Het enige wat ik heb gekocht, zijn een paar extra lampen en een bureaustoel. De rest kreeg ik mee van thuis of heb ik gratis van vrienden gekregen. Het zou wel handig zijn om via een website als Stukot.be je kot in te richten.'

Snel en handig

Op de website staat momenteel een droogkast van het merk Zanussi voor 150 euro te koop. 'Deze droogkast is nog in perfecte staat. Werkt heel goed. Slechts enkele maanden gebruikt. Weg wegens dubbel gebruik. Heeft condensbakje, dus geen darm achteraan. Instructieboekje nog aanwezig.' Om deze droogkast te kopen, hoeft u zich enkel te registeren en dan is het veilen geblazen.

Stukot.be heeft de ambitie om uit te groeien tot dé veilingsite van tweedehandsspullen voor studenten op kot. De website is overal te bezoeken, ook op tablet en smartphone. Op termijn zou er ook een Waalse versie komen.

Voor meer informatie, surf naar http://stukot.stumarkt.be/

© 2013 - Erasmix - Ineke Sissau