Van 4 februari tot 27 mei loopt SuperBodies, de derde triënnale voor beeldende kunst, mode en design, in Hasselt. Deze triënnale staat in het teken van de bijzonderheden van het menselijk lichaam. Niet het perfecte lijf van een fotomodel staat centraal, maar het gewone lichaam.

Curator Pieter T'Jonck koos ervoor om verschillende kunstdisciplines door elkaar te laten lopen. Ook veranderden enkele kunstenaars speciaal voor SuperBodies even van discipline. Zo maakte de choreografe en danseres Trisha Brown voor de gelegenheid tekeningen. De werken worden op verschillende Hasseltse locaties tentoongesteld, zoals in het cultuurcentrum, Modemuseum, het Stadsmus, Z33 en CIAP.

Organen en verhalen

In het Modemuseum worden enkele werken van de kunstenares Kiki Smith tentoongesteld. Zij ziet het lichaam als een schatkist van opvattingen en verhalen. Organen, celvormige lichamen en het zenuwstelsel vormen haar inspiratiebron. Vier van haar nieuwe tekeningen op Nepalees papier zijn te bewonderen tijdens SuperBodies.

De Britse juweelontwerpster Naomi Filmer toont onder andere glaswerk en metalen juwelen. Zij tracht hiermee de ruimte van en rondom het lichaam te schetsen. Bijzonder aan de glaswerken is dat deze verwijzen naar een bepaald lichaamsdeel. Zo maakte ze een dubbele bol, die verwijst naar gewrichten van het menselijk lichaam.

Mens versus dier

De Nederlandse kunstenares Linda Molenaar laat zich bij het maken van haar installaties inspireren door dieren. In het Modemuseum kan je haar voorstelling Zwaanshals bekijken, waarbij ze zichzelf tot een zwaan breit in de nabijheid van een reeks vogelkooien. Molenaar handelt als een wezen dat in een verkeerd lichaam geboren is en verwijst zo naar de relatie tussen mens en dier.

Ook heel wat andere artiesten stellen hun werk tentoon tijdens SuperBodies. Zo worden er performances gegeven met porselein, wat uitmondt in een rustgevend beeld- en klankspel. Heel bijzonder is dat de werken van choreografe en danseres Trisha Brown voor de eerste keer in België getoond worden. Zij maakt tekeningen met haar lichaamsdelen. Zo tekent ze met de ene hand haar andere hand. In de laatste fase van haar werk probeert ze te tekenen met houtskool tussen haar tenen. Wanneer de houtskool afbrokkelt, wat resulteert in een bijzondere tekening.

SuperBodies loopt van 4 februari tot 27 mei, maar de tentoonstellingen in Z33 en CIAP eindigen op 13 mei. De toegang tot alle cultuurhuizen gratis.

© 2012 - StampMedia - Kelly Jochmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 10/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 10/02/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Focus op Hasselt op 10/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Knack online op 13/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - editie Hasselt op 18/02/2012 p.66