Europa’s jeugd gaat vanaf 25 mei in debat over haar toekomst. In een maandelijkse onlinetalkshow discussiëren jongeren uit alle Europese lidstaten over thema’s die hun nauw aan het hart liggen. Brussel is de eerste halte van het televisiedebat #Hashtag. “Het wordt in elk geval geen traditioneel debat.”

De onlinetalkshow #Hashtag brengt jongeren uit alle Europese lidstaten samen om over hun toekomst te discussiëren. Elke maand laten ze in een live-tv-debat hun licht schijnen over onderwerpen zoals discriminatie, identiteit en werkloosheid. Telkens vanuit een andere Europese hoofdstad zoeken ze oplossingen voor de problemen waarmee ze elke dag geconfronteerd worden.

#Hashtag wil de Europese jeugd een forum geven om haar mening te geven over thema’s die haar nauw aan het hart ligt. “Jongeren zijn een enorme troef voor Europa. We willen dat ze mee over hun toekomst kunnen beslissen”, vertelt Allan Päll, secretaris-generaal van het European Youth Forum, dat het project ondersteunt. “Jongeren moeten de kans krijgen om hun stem te laten horen. We hopen dat de ballonnetjes die ze tijdens de talkshow oplaten ook door de beleidsmakers opgepikt zullen worden.”

De twaalf afleveringen zullen rechtstreeks via YouTube te bekijken zijn.In de uitzendingen zal overigens geen enkele politicus te zien zijn. “Het programma wordt niet met overheidsgeld gefinancierd. #Hashtag is ook geen initiatief van de Europese Commissie”, legt Päll uit. “Het is een grassrootsproject met een beperkt budget. Daarom proberen we in de toekomst nog extra sponsors te vinden.”

Mee discussiëren op Twitter

Honderd jongeren zullen in de studio aanwezig zijn en via Twitter kan je onder de #2015hashtag kan mee discussiëren. De initiatiefnemers willen op die manier een zo breed mogelijk publiek bereiken. “We richten ons niet enkel op jongeren die al ervaring met politiek hebben of de pro-Europese gedachte uitdragen. Ook eurosceptische meningen krijgen in de debatten een plek”, aldus Päll. “Een moderator zal tijdens de talkshow trouwens regelmatig de tweets op een rijtje zetten, zodat de discussie niet tot de studiogasten beperkt blijft.”

Die moderator, dat is de ervaren Amerikaans-Franse journalist Chris Burns. In het verleden werkte hij onder andere voor CNN, momenteel presenteert hij op Euronews de talkshow The Network. Wat verwacht hij van #Hashtag? “Ik hoop dat de studiogesprekken een bredere discussie op gang kunnen trekken en mensen aan het denken zetten. Recht vanuit het hart en verstand van de jongeren naar de Europese instellingen en verder. Het wordt in elk geval geen traditioneel debat, maar meer een georganiseerde discussie, waarin jonge Europeanen mogelijke oplossingen voor complexe thema’s bedenken. Ik ben slechts de moderator: het wordt mijn taak om ervoor te zorgen dat ze niet allemaal door elkaar spreken.”

Bleri Lleshi

#Hashtag zal in twaalf hoofdsteden halt houden. Van Brussel over Londen tot Athene en Tallinn. “Het was een bewuste keuze om elke maand van opnamelocatie te veranderen. Zo spreken we een heel diverse doelgroep aan”, zegt Päll, die de keuze voor een YouTube-uitzending logisch vindt. “Jongeren kijken tegenwoordig vooral online televisie. We zullen de samenvattingen van de debatten ook aan nationale televisiezenders aanbieden, maar dat is niet onze prioriteit.”

Op maandag 25 mei wordt de eerste aflevering in de BOZAR in Brussel opgenomen. Vanaf 16u is de uitzending live online te volgen. Het onderwerp van de openingsshow is identiteit. De jongeren krijgen de vraag voorgeschoteld waarom ze zich wel of niet Europeaan voelen. Speciale gast is politiek filosoof en documentairemaker Bleri Lleshi.

© 2015 – StampMedia – Laurens Soenen


Dit artikel werd gepubliceerd door Alles Over Jeugd op 22/05/2015