Ruben Van Geenberghe (23), ondernemer en student, won in 2024 met zijn bedrijf ‘Just say innovate’ de prestigieuze titel van ‘Gentrepreneur Student-ondernemer’. Met zijn innovatieve onderneming, waarmee hij innovatieve BMX-onderdelen ontwerpt en 3D-print, combineert hij vakmanschap met vooruitstrevende technologie. Vastberaden om een blijvende impact te maken op de fietswereld, bewijst de Gentenaar dat jong talent grenzen kan verleggen.
“Ik denk niet dat ik ooit zoveel over mezelf heb geleerd als in het afgelopen jaar. Ondernemen is een keiharde leerschool. Het dwingt je om jezelf te sturen, je tijd te plannen en vooral naar jezelf te luisteren. Ik heb momenten gehad dat ik dertig uur werkte op twee dagen tijd. Een keer lukt dat, maar na een week stort je in. Ik moest grenzen leren stellen. Balans vinden, blijft de grootste uitdaging, tussen werk, privé en mijn onderneming. Ik wil groeien, maar ook gewoon mens blijven.”
“Ik wil bouwen, altijd iets creëren. Dat gevoel had ik al sinds ik jong was. Maar een onderneming starten? Dat zag ik nooit als een optie. Toch is het zo gelopen. Het begon klein: als kind gamede ik steeds in groep. Ik leerde er in een team samenwerken om het beste resultaat te halen. Langzaam drong het tot me door dat achter sommige projecten een verdienmodel zat. Toen werd dat creëren iets concreets: een product, een plan.”
“Binnen vijf jaar wil ik de innovatieve marktleider zijn in de BMX-wereld. Mijn dromen zijn groot, maar ik begin bij mijn passie. Ik heb vijftien jaar ervaring in de BMX-scene. Die wereld heeft me gevormd: ik ben niet bang om risico’s te nemen en door te zetten. Ik heb twee helmen kapotgereden, letterlijk. Dat doorzettingsvermogen gebruik ik nu om te werken aan innovatieve producten. Veel doe ik zelf. Mijn 3D-printers op mijn kamer? Dat is mijn nerdkantje. Ze helpen me prototypes te ontwikkelen die verder gaan dan alleen de BMX-wereld.”
“Het ondernemerschap in mezelf is stap voor stap gegroeid. In mijn studententijd wilde ik net als anderen een ondernemerstatuut. Ik klopte aan bij Gentrepreneur, een organisatie van Gentse hogescholen, en vroeg mijn ondernemingsnummer aan. Vanaf dat moment ben ik gewoon begonnen. Gentrepreneur was een grote steun. Hun advies en begeleiding hebben me de weg gewezen, en de kansen die ik kreeg, hebben veel deuren geopend.”
“De korte pijn is beter dan blijven vasthouden aan iets dat niet werkt. Je fouten inzien, aanpassen en verdergaan: dat is ondernemen”
“Die Gentrepreneur Award winnen, was compleet onverwacht. Iemand vroeg me om mijn idee te pitchen, en ineens stond ik daar. Die prijs heeft mijn verhaal in een stroomversnelling gebracht. Ik ben zeker niet de beste ondernemer in Gent, maar wat ik wél heb, is passie. Ik werk aan wat me écht interesseert, en dat heeft me geholpen.”
“Ondernemen is ook leren omgaan met mislukkingen. Je werkt soms jaren aan een product, om dan in een paar dagen te beslissen het helemaal anders te doen. Dat is hard, maar korte pijn is beter dan blijven vasthouden aan iets dat niet werkt. Je fouten inzien, aanpassen en verdergaan: dat is ondernemen.”
“Soms moet je ook loslaten. Voor mijn stage in het onderwijs moest ik mijn onderneming even stilleggen. Het was gewoon te veel. Mijn relatie is zelfs stukgelopen door de drukte. Dat was een pijnlijke les, maar het leerde me dat ik niet álles tegelijk kan doen. Ik moet slimmer kiezen. Niet elke kans is er een om op te springen, hoe verleidelijk het ook lijkt.”
“Ondernemen is intens, maar ik zou het nooit afraden. Het heeft me gevormd, zowel als professional als persoon. In vijf jaar wil ik marktleider zijn, maar vooral blijven groeien. Want dat is wie ik ben: iemand die altijd iets wil bouwen en creëren.”
Meer info: www.justsayinnovate.be.