De Cybercab. © Tesla

Tesla heeft tijdens het ‘We, Robot’-evenement in Californië de Cybercab voorgesteld: een zelfrijdende taxi zonder stuur of pedalen. Ook de Robovan, een autonome passagiersbus, werd onthuld. Beide voertuigen benadrukken Tesla’s visie op de toekomst van transport. Wanneer ze daadwerkelijk op de weg zullen verschijnen, blijft evenwel onduidelijk.

De Tesla Cybercab, ook wel Robotaxi genoemd, is ontworpen om volledig autonoom te rijden en biedt plaats aan twee passagiers. Opvallend is dat het voertuig geen stuur of pedalen heeft, wat het sterk onderscheidt van de huidige generatie zelfrijdende auto’s.

Gebruikers kunnen hun smartphones draadloos opladen, en een kenmerkend Tesla-scherm bevindt zich in het midden van de cabine. CEO Elon Musk liet zich tijdens het evenement door één van de prototypes rondrijden en verklaarde dat de productie van de Cybercab rond 2026 of 2027 van start moet gaan.

Hoewel Tesla met de Cybercab een stap richting de toekomst zet, blijft het onduidelijk wanneer dergelijke voertuigen autonoom op de openbare weg mogen rijden. Op dit moment zijn er wereldwijd maar weinig plekken waar dit legaal is. Tesla verwacht in de komende jaren autonoom rijden beschikbaar te maken voor de Model 3 en Model Y in de Amerikaanse staten Texas en Californië, waar ook concurrent Waymo al actief is met een robottaxiservice.

De Robovan. © Tesla

Naast de Cybercab onthulde Tesla de Robovan, een zelfrijdend busje met ruimte voor twintig passagiers. Net als bij de Cybercab ontbreken ook hier stuur en pedalen. Het busje kan mogelijk worden ingezet voor goederenvervoer, hoewel de precieze toepassingen en kosten nog niet bekend zijn. Tesla breidt hiermee verder uit naar het segment van gedeeld autonoom vervoer, waar het eerder al een elektrische vrachtwagen introduceerde.

Dansende robot

Een andere blikvanger tijdens het evenement was de humanoïde robot Optimus. Deze robot, die eerder door Musk werd aangekondigd, werd uitvoerig getoond. Hoewel Optimus momenteel alleen eenvoudige taken uitvoert, zoals het aangeven van voorwerpen en dansen, voorspelt Musk dat de robot in de toekomst huishoudelijke taken zal kunnen overnemen. Dit omvat het uitlaten van de hond, drankjes serveren en zelfs babysitten. De robot zou op termijn tussen de 20.000 en 30.000 dollar gaan kosten, hoewel eerdere schattingen lager lagen.

Met de onthulling van de Cybercab, Robovan en Optimus-robot zet Tesla opnieuw een ambitieuze stap in de wereld van autonome technologie. Toch blijft de vraag of deze innovaties hun beloften zullen waarmaken en wanneer ze effectief zullen worden ingezet in het dagelijks leven. Tot die tijd zullen toezichthouders en de technologie zelf eerst nog flinke obstakels moeten overwinnen.

Optimus. © Tesla
vorige volgende